Short

Az ország, ahol több mint 13 millió forint egy iPhone

Portfolio
Igen komoly gazdasági válság sújtja Venezuelát, ami miatt az olyan fogyasztási cikkek ára, mint például az okostelefon az egekbe szökött. A készülékek rohamtempóban emelkedő árát csak részben okozza az országos készlethiány, a soha nem látott mértékékű infláció szintén jelentős szerepet játszik.

A venezuelai fizetőeszköznek, a bolívárnak két hivatalos árfolyama is van (6,3 és 12) a dollárral szemben, melyeket a kormány a létfontosságú termékek, mint például gyógyszerek beszerzése során használ.

Egy középkategóriás okostelefon 17 ezer bolívárba kerül jelenleg, ami a havi minimálbér mintegy 2,3-szerese. Egy iPhone 6 azonban már 300 ezer bolívár, ami a legalacsonyabb 6,3-es hivatalos árfolyammal számolva valamivel több mint 47 ezer dollárt jelent (több mint 13 millió forint!). A fekete piaci árakkal (456 bolívár egy dollárért) számolva, ugyanakkor már teljesen más a helyzet, így közel 660 dollárba kerül egy iPhone 6.

A rendkívül drága, így ritka készülékek miatt pedig a telefonlopások száma is látványosan megugrott.

Ha van egy jó telefonod, valamikor egészen biztosan el fogják lopni, ha csak egyszer is előveszed az utcán

- mondta egy venezuelai tanácsadó.

Oroszországban is drága mulatság az iPhone

Nemcsak Venezuelában akadt probléma a drága telefonok miatt, hanem részben az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt mélyrepülő rubel is fejtörést okozott a kereskedőknek. Tavaly év végén a zuhanó rubel miatt az orosz online boltokban kínált termékek beárazása okozott problémát, mellyel az Apple is szembesült: a hektikus mozgások miatt egy időre le is állították Oroszországban az internetes értékesítést.
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű