Short

Németország még jól is jár a görög válsággal

MTI
Portfolio
A német állam több milliárd eurót takarít meg a görög államadósság-válság révén, még akkor is, ha Athén egy centet sem törleszt a tartozásából - mutatta ki hétfőn ismertetett vizsgálatában az egyik vezető német gazdaságkutató intézet.

A hallei Leibnitz Intézet (Leibniz-Instituts für Wirtschaftsforschung Halle - IWH) számításai szerint Németország nagyjából 100 milliárd eurót takarított meg 2010 óta annak révén, hogy a görög válság miatt csökkent az államháztartás kamatkiadása.

Nagyjából 10 milliárd eurót pedig akkor is megspórol, ha Athén egy centet sem fizet vissza a tartozásából,

mert a görög válság kezelésére indított mentőprogramokban Berlin a még formálódó harmadik programmal együtt nagyjából 90 milliárd euróval vesz részt az euróövezeti válságkezelő rendszeren (ESM), az Európai Központi Bankon és a Nemzetközi Valutaalapon keresztül.

A befektetők válság idején igyekeznek minél biztosabb helyre tenni a pénzüket, és Németország aránytalanul nagy mértékben profitál ebből a biztonságra törekvő magatartásból a válság elmélyülése, 2010 óta, mert a német államkötvények is befektetési menedékké váltak. Például az idén januárban Sziriza választási győzelmének hírére egy nap alatt 30 bázisponttal csökkent a német állampapírok hozama, mert a pénzügyi piacok kedvezőtlen fejleménynek ítélték a radikális baloldali párt győzelmét.

Ugyanez a hatás érvényesül más állampapírok - például az amerikai, a francia és a holland államkötvények - esetében is, de jóval kisebb mértékben
- írja az IWH tanulmánya.


Feltehetően nem csak nekünk szalad fel a szemöldökünk a tanulmány következtetéseit olvasva, hiszen azok vitára ingerlők. A görög válság nem csak a hozamokon keresztül gyakorol hatást más országokra, hanem például az euró árfolyamingadozásán vagy az exportpiacok klímáján keresztül is. Ha ezen túllépünk, akkor sem világos, hogy miként lehet mondjuk a 2010-12-es időszakban a teljes periféria adósságválságából a görög sztorit leválasztani. Sem a német állam safe haven szerepe, sem pedig az EKB meginduló monetáris lazítása nem vezethető teljes egészében vissza a görög krízisre. Ezek után az is furcsa összevetés, hogy a németek akár égni hagyhatják az összes Görögországnak nyújtott adósságot, mert nekik már így is megérte a buli. Kellene még pár eurózóna válság, és a németek lehetnének a világ urai.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348