Short

Így omlik össze a világ tíz év alatt

Portfolio
A magánhírszerzéssel foglalkozó cég, a Strategic Forecasting (röviden Stratfor) kiadta a tízéves előrejelzését, amely a világ politikai és gazdasági fejleményeit próbálja megjósolni jelenlegi trendek alapján.

Íme tizenegy kemény előrejelzés a jelentésből:
 • Oroszország összeomlik: a nyugati szankciók, a csökkenő olajárak, a gyengülő rubel, a növekvő katonai kiadások és a belső nyugtalanság meggyengíti a föderális kormány hatalmát az ország fölött; a regionális önkormányzatok kezébe kerülhet a tényleges hatalom, amelyek közt akár konfliktusok is kialakulhatnak. A Stratfor szerint kevés esély van arra, hogy az ország a jelenlegi formájában túléli a következő tíz évet.
 • Amerika katonailag beavatkozik Oroszországban: az orosz atomfegyverek az ország minden részén szét vannak szórva, ha a Stratfor várakozásának megfelelő decentralizáció megtörténik, az ország atomfegyverei fölötti felügyelet is gyengül. Könnyen lehet, hogy az amerikaiaknak a katonai beavatkozás mellett kell majd dönteniük, hogy egy nukleáris katasztrófát elkerüljenek, de szinte lehetetlen lesz, hogy a számtalan kilövőállomást incidens nélkül biztosítani tudják majd.
 • Németország stagnálni kezd: az euroszkepticizmus és az euroválság mélyülése miatt az eddig nagymértékben európai exportra támaszkodó németek gazdasági visszaesés áldozatai lesznek, a csökkenő népességszám miatt a belső fogyasztás az export kiesését nem fogja tudni ellensúlyozni. A Stratfor szerint Németország a jelenlegi Japánhoz hasonló helyzetben fogja magát találni.
 • Lengyelország európai nagyhatalom lesz: az ország népessége nem csökken annyira, mint más európai országoké, emellett földrajzilag stratégiai fontosságot fog elvezni, az Egyesült Államok támogatása mellett.
 • Négy részre szakad Európa: lehet, hogy megmarad az EU, de működését tekintve régiós egységekre oszlik majd: a nyugat-európai, kelet-európai, skandináv és brit-szigeteki ország csoportok közelebbi kapcsolatot fognak ápolni egymással egy régión belül.
 • Amerika és Törökország közeli szövetségesek lesznek: a közel-keleti kaotikus helyzet tíz év múlva is fennmaradhat, az Egyesült Államok pedig Törökországot fogja előretolt támaszpontként használni a régiós műveleteihez, amiért cserébe Törökország az oroszok távoltartását kéri majd a szövetségesétől.
 • Kína bekeményít: az ázsiai ország növekedése lassul, amely miatt a kommunista párt népszerűsége visszaesik, a hatalmához viszont foggal-körömmel ragaszkodni fog, így szélsőségesebb eszközökhöz nyúlhat majd a kínai vezetés, hogy rendet tartson az országban. Emellett ellentét alakul majd ki a gyorsabban fejlődő part menti- és a lassabban fejlődő belső régiók között.
 • Japán növeli a hadiflottáját: a Stratfor szerint japán kevésbé hagyatkozhat majd a határai védelmében az Egyesült Államokra, ezért hadiflottáját erősíteni fogja, hogy Kína esetleges expanziójával szemben megfelelően megvédje a vizeit.
 • Nem lesz háború a Dél-kínai-tengeren: a jelenleg látszólag eszkalálódó konfliktus nem fajul nyílt hadviseléssé, az országok rájönnek majd, hogy nem éri meg háborút indítani a régió minimális mennyiségű energiahordozóiért. Oroszország viszont nem fogja tudni megvédeni a régióban található érdekeltségét, ezt a helyi nagyhatalmak felosztják majd egymás közt.
 • 16 "mini-Kína" lesz: a kínai lassulás miatt az olcsó munkaerőt kereső gyártók áthelyezik a tevékenységüket más fejlődő országokba, ilyen lehet Mexikó, Peru, Kenya, Vietnam, Kambodzsa, Tanzánia, stb.
 • Amerika hatalmi befolyása csökken: a megnövekedett nemzetközi kockázatok miatt az Egyesült Államok kevésbé fogja a világ rendőrét játszani, inkább arra törekszik majd, hogy izolálja magát a világ kríziseitől.


Így omlik össze a világ tíz év alatt
Forrás: Europress / Getty
(Business Insider)
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211