Short

Így hízott el a világ 40 év alatt

MTI
Portfolio
A Lancet folyóiratban csütörtökön publikált dolgozat rávilágít, hogy az elmúlt negyven évben drámaian nőtt az elhízottak aránya. A 25 fölötti BMI azt jelzi, hogy ez egyén túlsúlyos, a 30 fölötti az elhízást, a 40 fölötti a súlyos elhízást jelenti. A 30-nál nagyobb testtömegindexszel rendelkezők száma 1975-ben világszerte 105 millió volt, 2014-re viszont elérte a 641 milliót. Tíz férfiból több mint egy és minden hetedik nő elhízott.

Így hízott el a világ 40 év alatt


Így hízott el a világ 40 év alatt
A tanulmány szerzői arra is felhívták a figyelmet, hogy a világ szegényebb felén viszont a túl alacsony testtömegindex okoz súlyos közegészségügyi problémát. Dél-Ázsiában a népesség csaknem negyede alultáplált. Közép- és Kelet-Afrikában a nők 12 százaléka, a férfiak 15 százaléka alultáplált.

A globális felmérés elkészítésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és világszerte több mint 700 kutató vett részt: 186 országból 20 millió ember testsúlyát és testmagasságát elemezték. Megállapításaik szerint az elmúlt négy évtizedben az átlagos, életkorral korrigált BMI a férfiaknál 21,7-ről 24,2-re nőtt, a nőknél pedig 22,1-ről 24,4-re emelkedett. Ez azt jelenti, hogy a világ népessége minden évtizedben átlagosan 1,5 kg-mal lett súlyosabb. A kutatók úgy vélik, ha a tendencia folytatódik, akkor 2025-re a férfiak 18 százaléka, a nők 21 százaléka elhízott lesz.

(A gif-ek forrása az NCD Risk Factor Collaboration oldala)
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens