Short

Afrikába vonul a kínai hadsereg

Portfolio
Kína "néhány ezer" katonát fog küldeni az első tengerentúlon létesült katonai bázisára - írja a CNBC.

Az ázsiai ország haditengerészeti bázisa Dzsibutiban fog létesülni, ahol az Egyesült Államok 4 500 fős regionális központját és Japán egyetlen tengerentúli bázisát is üzemelteti. A döntés azért érdekes, mert Kína eddig nem nagyon avatkozott bele a világ katonai ügyeibe, viszont várhatóan ez most megváltozik.

Dzsibuti földrajzilag stratégiai fontosságú ország, mert a Vörös-tengert és az Indiai-óceánt összekötő tengerszoros mentén helyezkedik el, ahol a világ hajóforgalmának 30 százaléka közlekedik.

Kína korábban jelezte, hogy jobban részt fog venni a globális békefenntartói hadműveletekben és körülbelül 8 000 katonát, valamint repülőgépeket és tengeralattjárókat szán erre a célra.

Az, hogy Dzsibutiban konkrétan mit keresnek még nem világos, de az ország külügyminisztere elmondta a Financial Times-nak, hogy Kína 20 millió dolláros éves összegért fogja bérelni a bázisnak otthont adó területet és "logisztikai létesítményeket" fog rajta létrehozni. A szerződés tíz évre szól, amit még tíz évvel lehet meghosszabbítani.

Afrikába vonul a kínai hadsereg
Forrás: Europress / Getty
nyse tőzsde usa részvény
koronavírus
koronavírus vírus labor
koronavírus coronavirus virus
bkv_busz
hodorkovszkij
Népszerű