Short

Sportot űz az orosz légierő az amerikai tengerészek idegesítéséből

MTI
Portfolio
Orosz harci repülőgépek repültek át agresszív módon többször egy amerikai hadihajó fölött a Balti-tengeren, nemzetközi vizeken - közölték amerikai katonai források szerdán Washingtonban - írja az MTI.

A támadást imitáló incidensek hétfőn és kedden történtek két Szu-24 (Fencer NATO-kódnevű) típusú harci gép részvételével.

Volt olyan eset is, hogy egy gép mindössze kilenc méterre húzott el a Donald Cook rakétaromboló mellett, felkavarva a tenger vizét.

A gépeken nem látszott fegyverzet, de a pilóták nem válaszoltak a hadihajó legénységének rádiós hívásaira.

Hétfőn 20 ilyen rárepülés volt, kedden 11.

A közelben keringett egy KA-27 (Helix NATO-kódnevű) típusú helikopter is, amelyről fényképeket készítettek. A romboló fedélzetén volt egy lengyel helikopter, amely repülési gyakorlatra készült, de ezt elhalasztották az oroszok miatt.

A Cook nem reagált a provokációkra. A hajó kapitányának a véleménye szerint az oroszok "kockázatosan és nem professzionális módon" viselkedtek - mondta a neve elhallgatását kérő amerikai forrás.

A romboló a tájékoztatás szerint nemzetközi vizeken haladt, a Kalinyingrádi enklávétól 70 mérföldes (112 kilométer) távolságra. Előzőleg Gdynia lengyel város kikötőjében járt látogatáson.

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy az orosz fél a tevékenységével megsértette a veszély kockázatával járó incidensek megelőzéséről szóló 1970-es egyezményt.

Az ügyben hivatalos amerikai katonai vizsgálat indult. A hadihajón készített fényképeket eddig nem hozták nyilvánosságra.

Sportot űz az orosz légierő az amerikai tengerészek idegesítéséből
Forrás: Europress / Getty
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
GettyImages-1071775348