Short

Ők számíthatnak a leghosszabb életre Magyarországon

Portfolio
Magyarországon a 2014-es adatok alapján nemtől függetlenül a Budapesten élők számíthatnak a leghosszabb életre - többek között ez is kiderül a KSH által múlt héten kiadott Magyarország 2015 című kiadványból. A budapesti férfiak az átlagnál 2, a nők 1, az Észak-Magyarországon élőknél pedig 4,4, illetve 2,5 évvel élnek tovább. Hasonló különbség van a falusi - különösen az 1000-nél kisebb lélekszámú - és a fővárosi életkilátások között.

Az élet várható hosszát a lakóhelynél is sokkal erősebben befolyásolja azonban a személy által elért legmagasabb iskolai végzettség - emeli ki a KSH.

2013-ban az alapfokú és a felsőfokú végzettséggel rendelkezők várható élettartamának különbsége Magyarországon átlagosan 8,4 év volt, a férfiak esetében 11,9, míg a nőknél 5,6 év. Az olló valamelyest zárult 2007 óta a férfiaknál, hiszen akkor az alapfokú és a felsőfokú végzettségű férfiak várható élettartamának különbsége még 14 év volt. A végzettség élettartamot befolyásoló hatása a volt szocialista országokban a legerőteljesebb.

Ők számíthatnak a leghosszabb életre Magyarországon
Forrás: KSH, Magyarország 2015 című kiadvány.
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű