Short

Semmi sem tart örökké: Vége lesz az évszázad szuperdevizájának?

Portfolio
Az ember, aki talán a legtöbbet profitált az elmúlt évtizedek amerikai hitelexpanziójából, Warren Buffet, aki februárban közzétett részvényeseknek szóló levelében hangot adott véleményének, miszerint: "az elmúlt 240 évben borzalmas hiba volt Amerika ellen fogadni, és ez a jövőben se lesz másképp". A Zero Hedge ábrája azonban felhívja a figyelmet arra, hogy semmi se tart örökké...

Az alábbi ábrán az látszik, hogy az utóbbi 100 év meghatározó tartalék devizája a dollár volt, átvéve a hatalmat az angol font felett.

Semmi sem tart örökké: Vége lesz az évszázad szuperdevizájának?
Az ábrán az országok melletti haloványabb négyzetek az uralom átvételéhez vezető átmeneti időszakot mutatják, amíg a deviza átveszi a dominanciát a többi felett, a sötétebb pedig amíg az kitart.

Ahogy Mark Twain fogalmaz: "A történelem nem ismétli önmagát, de gyakran rímel". Ahogy Scipio áttörte Carthago kapuit, megpecsételve ezzel sorsát, úgy indult el Amerika is a leejtőn. Amerika 1998 óta csökkenő globális dominanciája nagyrészt annak tudható be, hogy Kína elkezdte visszafoglalni az ipari forradalom előtti relatív gazdasági pozícióját. Ahogy Amerika gazdasági erősödésével a dollár átvette a globális tartalékvaluta státuszát, az alábbi ábra forduló tendenciát mutat a közeljövőben.

Semmi sem tart örökké: Vége lesz az évszázad szuperdevizájának?
A világbank vezető közgazdásza helyettesítené a dollár vezető szerepét egyfajta szuper devizával, ami egy sokkal kiegyensúlyozottabb globális pénzügyi rendszerhez vezetne. Ebben a kosárban a kínai fizetőeszköz is egyre nagyobb súlyozásban kap helyet.
Koronavírus
Csalódást keltő számok a Rábától
Tesco
Európai Autópiac
Frankfurti tőzsde
forint200117
cimlap_arany0219
Sanna Marin Angela Merkel unios koltsegevetes nemetorszag finnorszag
Népszerű