Félelmetes űrfegyvereket fejleszt a három szuperhatalom
Short

Félelmetes űrfegyvereket fejleszt a három szuperhatalom

Portfolio
Az Egyesült Államok egyik hivatalos katonai stratégiai testülete ma vitatja meg azt, hogy az Egyesült Államok űrbéli technológiái egy háborús vészhelyzet esetén hogyan tudják segíteni az ország katonai cselekményeit.

Megvan arra az esély, hogy más országokkal is meg kell vívniuk egy űrbéli csatát, hiszen Oroszország és Kína is rendelkezik űrfegyverekkel, sőt, egyre félelmetesebb találmányokkal rukkolnak elő.

Michael Krepton, a Stimson Center űrbiztonsági szakértője szerint minden olyan ország, amely el tud jutni az űrbe, egy ellenséges műholdat is simán hatástalanítani tud. Hozzátette, hogy már ma is jelentős szerepet töltenek be az űrbéli fegyverek a hadviselésben, hiszen ezek a technológiák meg tudják bénítani az ellenséges navigációt, a megfigyelést és a kommunikációt is. Emellett az amerikai szatellitek arra is alkalmasak, hogy felfedezzenek és nyomon kövessenek nukleáris robbanófejeket is.

Ez persze nem minden, hiszen mindhárom szuperhatalom egyre komolyabb fegyverek fejlesztésén dolgozik:
  • Egyes híresztelések szerint az Egyesült Államok nemcsak szatelliteken keresztül, hanem többször használható űrrepülőkön, mint a Boeing X-37B is fegyvereket akar juttatni az űrbe, jelenleg legalábbis ezen kísérleteznek. Az amerikai légierő ezt persze tagadja.
  • Kína pedig azon dolgozik, hogy képes legyen a földről kilőni egyes műholdakat, egy évtizeddel ezelőtt sikeresen tesztelték is a rendszert egy saját meteorológiai műholdjukon.
  • James Clapper, amerikai hírszerzési vezető szerint Oroszország pedig rendelkezik olyan eszközökkel, amelyek az ellenség radarjait tudják zavarni és ezt a rendszert már használták is, valamint jelenleg lézerfegyvereket fejlesztenek, amelyekkel az Egyesült Államok ballisztikus rakétavédelmi rendszereit és műholdjait hatástalaníthatják.


Bár egyelőre távol állunk még a sci-fikben látható masszív űrfregattoktól, vadászgépektől és pajzsoktól, az már simán elképzelhető, hogy egy nagyobb, nemzetközi konfliktus egyik csatatere az űr lesz, ahol lézerekkel és mikrohullámú fegyverekkel harcolnak majd a műholdak.

(CNBC)
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű