Sebességhatár-csökkentés és kevesebb parkoló - Van, ahol így küzdenének a klímaváltozás ellen
Short

Sebességhatár-csökkentés és kevesebb parkoló - Van, ahol így küzdenének a klímaváltozás ellen

Portfolio
Az autópályán kijelölt sebességhatárok csökkentésével és a városi parkolók számának mérséklésével is fellépne a klímaváltozás ellen az ír kormány, amely azt is tervezi, hogy megtiltja a gyengén szigetelt ingatlanok bérbeadását a szigetországban. A terv visszatérően az adóztatást nevezi a közösségi viselkedést alakító legjobb eszköznek, konkrét változtatást javasolva az úgynevezett motoradó (ami nagyjából a magyarországi súlyadónak felel meg), valamint a regisztrációs adó esetében. A dokumentum ezentúl az üzemanyagokra kivetett adók emelését is sugalmazza.

Az elképzelések jelentős része várhatóan merev ellenállásba ütközik majd, különösen a szállítási ágazat részéről.

Ilyen lehet például az a terv, amely a személyautók és kisteherautók számára előírt sebességhatár 120 kilométer/óráról 110 kilométer/órára csökkentését, illetve a nagy haszongépjárművek részére előírt 90 kilométer/órás limit 80 kilométer/órára csökkentését javasolja.

A készítők ugyan elismerik, hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre kellő mennyiségben ahhoz, hogy tökéletesen alátámasszák a sebességhatárok csökkentését, azonban érvelésük szerint

számos különböző forrás azt sugallja, hogy a sebességhatár 100 kilométer/óráról 120-ra emelése mintegy 20 százalékkal növeli az üzemanyagfogyasztást.

Az ír kormány további célja a közösségi közlekedést használók számának emelése, amihez az egyik legjobb módszert szerinte a városi parkoló helyek számának csökkentése jelentheti, ami által nagyobb tér jutna a gyalogosok, kerékpárosok és tömegközlekedés számára is. Mindemellett az elektromos autók terjedését is lelkesen támogatná, aminek érdekében egy kormányzati munkacsoportot is felállítottak.

A tervekben központi szerepet kap az energiahatékonyság, és részben szociális okokra hivatkozva azt javasolja, hogy 2020 után olyan szabályozást vezessenek be a szigetországban, amely a rosszabb épületenergetikai besorolású ingatlanokat nem engedné albérletként kiadni.

A tervet bemutató Denis Naughten ír klímaváltozásügyi miniszter szavai szerint Írország némi elmaradásban van a klímaváltozás elleni harcban vállalt kötelezettségeit tekintve, a kérdés kezelése pedig teljes kormányzati megközelítést kíván. Állítólag a kormányülésre, amelyen az elképzeléseket megvitatták, a kabinet tagjai autóbusszal érkeztek, minden bizonnyal a nagyobb hitelesség érdekében.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű