Keményen beszólt Trumpnak és társainak a pápa
Short

Keményen beszólt Trumpnak és társainak a pápa

MTI
Élesen bírálta az éghajlatváltozás tagadóit Ferenc pápa, amikor a tudósokhoz irányította a tagadókat és az Ószövetség szavaival üzent nekik:

Az ember ostoba. Ha nem akartok látni, nem láttok

- tette hozzá.

A katolikus egyházfő szerint a történelem fog ítéletet mondani azok felett, akik nem hozták meg a szükséges döntéseket a Föld felmelegedéséért okolt gázok kibocsátásának csökkentéséért.

A kolumbiai látogatásról hazatérő pápát hétfőn a repülőgép fedélzetén tartott sajtótájékoztatóján az éghajlatváltozásról és a sorozatos hurrikánokról kérdezték, amikor charterjárata helyi idő szerint vasárnap elhaladt a katasztrófa sújtotta területek egyike felett.

Az éghajlatváltozást tagadók keressék fel a tudósokat, és kérdezzék meg őket. Ők nagyon világosan beszélnek

- mondta a katolikus egyházfő azokra a szakértőkre utalva, akik az ember tevékenységeivel hozzák összefüggésbe az általános felmelegedést. Korábban többek között Donald Trump amerikai elnök azt mondta, hogy a globális felmelegedést csak a kínaiak találták ki és nem igaz, illetve olyan döntéseket hozott, amelyek a tagadását világosan alátámasztják: kezdeményezte az Egyesült Államok kilépését a párizsi klímaegyezményből és a fosszilis energiahordozók fokozottabb használatával kapcsolatos lépéseket is tett.

Ferenc pápa tevékenységére rányomja bélyegét a környezetért való aggódás jellemzi. Pápai enciklikát írt arról, hogyan szenvedik meg elsősorban a szegények, ahogyan a multinacionális cégek felhasználják a természeti erőforrásokat. Kolumbiai látogatása során gyakran beszélt arról, hogy meg kell védeni az ország biológiai sokszínűségét a túlzott fejlesztéstől és a kitermeléstől.

Más témákról szólva a katolikus egyházfő reményét fejezte ki, hogy Donald Trump elnök felülvizsgálja az elődje által bevezetett, Elhalasztott Intézkedés a Gyermekkorban Érkezetteknek (DACA) nevű program visszavonására vonatkozó döntését. Az illegálisan bevándorló gyermekeket a kitoloncolástól védelmező DACA visszavonása kapcsán a pápa megjegyezte: "Ha az életet támogató igaz hívő, meg kell értenie, hogy a család az élet bölcsője, amelynek meg kell védelmezni az egységét". Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Kara már korábban gáncsoskodónak nevezte és elítélte Trump döntését.

Ferenc pápa korábban már vitába szállt Trumppal a bevándorlás kérdésében, mondván, hogy "nem keresztény", aki falat akar emelni a mexikói határra, hogy így tartsa vissza a menekülteket. Szorgalmazta a bevándorlók és menekültek szívélyes fogadását és kitartott amellett, hogy joguk van elmenekülni az erőszak, a természeti katasztrófák és a szegénység elől, jobb életet keresve.

Címlapkép forrása: AFP Fotó, Evan Vucci
cimlap_olaj0916_2
Kiszivárgott: egy európai Apple-t vagy Google-t szeretne az EU
property awards 2019
The Gutenberg Bible is photographed in the Huntington Library in Pasadena, October 30, 2010.
frankfurtitozsde
Népszerű