Már a hülyék is bankautomatákat fosztogatnak - Másfél millióért árulják a tuti módszert
Short

Már a hülyék is bankautomatákat fosztogatnak - Másfél millióért árulják a tuti módszert

Portfolio
Az orosz Kaspersky Lab IT-biztonsági cége egy új "terméket" fedezett fel a Dark Weben: 3788 fontért (kb. 1,3 millió forint) meg lehet vásárolni a kifejezetten nem IT-szakembereknek írt receptet illetve szoftvert, amely lépésről lépésre magyarázza el, hogyan kell feltörni és kifosztani egy ATM-et. A "Cutlet Maker" nevű hackerszett három komponensből áll, az ATM kifosztásához fizikailag is hozzá kell férnie az elkövetőnek a géphez.

Először meg kell keresni az ATM-en azt az USB portot, amelyet a frissítések telepítéséhez használnak az üzemeltetők, majd ezen keresztül fertőzik meg az elkövetők az automatát az erre fejlesztett vírussal. Ezután a gép megmutatja, melyik kazettában mennyi pénzt tárol, és utasítani lehet, hogy adja ki a bennük tárolt bankjegyeket. Az egész folyamat elvégzéséhez nem kell IT-gurunak lenni, a hackerek még videóval is reklámozzák magukat, amelyen látszik, hogyan kell csinálni az automata feltörését. A Kaspersky szerint a hackerek egyre inkább megcélozzák az IT-ismeretekkel nem rendelkező, egyszerűbb bűnözőket, hogy még hatékonyabban értékesítsék eszközeiket.

Európában az idei első félévben nagyot emelkedett az ATM-es támadások száma: 114 ilyen támadást hajtottak végre 11 országban 6 hónap alatt, míg az előző év azonos időszakában csupán 28 esetet regisztráltak. Az idei támadások során 1,5 millió eurónyi kár érte az ATM-ek tulajdonosait. A "Cutlet Maker" először március végén tűnt fel a Dark Weben, míg az első ehhez köthető esetet áprilisban követték el.

(Finextra)

facebookshutter
uveghaz epites unios palyazat durvan lassit kapacitashiany1500
FrankfurtTőzsde
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
Népszerű