Munkába állt a világ első úszó szélfarmja
Short

Munkába állt a világ első úszó szélfarmja

Portfolio
Nicola Sturgeon, Skócia miniszterelnöke szerdán hivatalosan is üzembe állította a világ első úszó, 30 megawattos szélerőmű farmját. A Hywind Scotland nevet viselő szélfarm terveit még 2015 novemberében fogadta el a skót kormány, amikor is még a Statoil volt a projekt gazdája. 2017 januárjában aztán az abu dzabi megújuló energiás társaság, a Masdar 25 százalékos részesedést akvirált a projektből.

A skót partoktól 25 kilométerre elterülő nyíltvízi szélfarm öt darab egyenként 6 megawattos turbinából áll, amelyeket Norvégiában gyártottak le, mielőtt idén júniusban elkezdték volna felállítani azokat a skót felségvizeken. A várakozások szerint a farm által megtermelt villamos energia mintegy 20 ezer család áramfogyasztását fedezheti.

Az itt alkalmazott technológia akár 800 méter mély nyíltvízi területeken is telepíthető, ami új lehetőségeket nyithat meg a szélenergia előtt. A partmenti területek meghódítását követően a turbinák a szárazföld helyett várhatóan inkább a nyílt ócaeáni vízfelületek felé fognak terjeszkedni, mivel itt általában jóval stabilabb és nagyobb szelek fújnak, ami az egyre nagyobb turbinákat gyártó iparág számára a kézenfekvő továbblépési lehetőséget jelenti. Ennek jegyében a skót kabinet idén márciusban már jóváhagyta a következő úszó szélerőmű projektet, a 48 megawattos Kincardine szélfarmot tehát várhatóan hamarosan továbbiak követhetik világszerte.

(Cleantechnica)

Címlapkép: shutterstock
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű