Short

Aggasztó dolog derült ki az amerikai energiaforradalom fő technológiájáról

Portfolio
Az átlagosnál nagyobb eséllyel jönnek világra alacsony születési testsúllyal azok a gyerekek, akiknek édesanyja a terhesség időszakában palaolaj és -gáz kitermelő területek közelében él - állítja egy új, a ScienceAdvances magazinban megjelent tanulmány.

Azok az kismamák, akik terhességük időszakában legfeljebb 1 kilométerre élnek a kitermelési területtől, 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel szülnek az átlagostól elmaradó súlyú gyermeket.

Márpedig egy bizonyos testsúly alatt jóval nagyobb a csecsemőhalandóság, a figyelemhiányos hiperaktivitás, illetve az asztma kockázata. A kitermelési helyszíntől távolodva a rizikó csökken: 3 kilométeres távolságban már felével-harmadával kisebb a kockázat, mint 1 kilométerre az eljárás helyszínétől. 3 kilométeren túl pedig a tanulmány az újszülöttek súlyában már nem talált kimutatható eltérést a nagy átlagtól. A szerzők több mint 1,1 millió, 2004 és 2013 között világra jött újszülött esetét vizsgálták meg Pennsylvaniában, a palagáz kitermelés egyik legfontosabb államában. A Princeton University, az University of Chicago, valamint az UCLA által közösen jegyzett tanulmány az első, amely összefüggést mutatott ki a palaolaj és -gáz kitermelés, valamint a csecsemők egészsége között.

A palaolaj és palagáz kitermelés szerencsére viszonylag ritkán lakott vidékeket érint az Egyesült Államokban. A szerzők becslése szerint évente mintegy 29 ezer gyermek születik a hidraulikus kőzetrepesztés 1 kilométeres körzetében, további 95 ezer csecsemő pedig a 3 kilométeres sugarú körön belül látja meg a navilágot.

Az eljárásban alkalmazott hidraulikus kőzetrepesztés során nagy nyomású vízsugárral (illetve az ehhez adott homokkal és vegyszerekkel) törik meg a mélyben található, olajat és gázt tartalmazó kőzetet, mielőtt az energiahordozót a felszínre hozzák. Az eljárással szemben korábban már felmerültek kifogások, a környezetvédők erőteljesen tiltakoztak alkalmazása ellen, elsősorban annak potenciális talajvíz szennyező hatása miatt. Más tanulmányok ugyanakkor a palaolaj és -gáz kitermelés jótékony hatásaira is felhívják a figyelmet. Azon túl, hogy az Egyesült Államokat energiaimportőrből az egyik legnagyobb exportőrré tette, az eljárás egyebek mellett a foglalkoztatottságot és az ingatlanárakat is kedvezően befolyásolhatja az érintett területeken; a Currie és Greenstone tanulmánya szerint átlagosan háztartásonként mintegy 1900 dollárnyi többlet jövedelmet is generálhat az érintett régiókban.

Aggasztó dolog derült ki az amerikai energiaforradalom fő technológiájáról
Nemzetközi Energiaügynökség
A palaolaj és -gáz (shale oil & gas) termelés folyamatosan újabb és újabb csúcsokra emelkedik az Egyesült Államokban, részben azért, mert az eljárás a hagyományos kitermelési módokhoz képest alacsonyabb olajárak mellett is nyereséges. Ezért a tengerentúli olajipar a szektor többi részénél jóval immúnisabb az árak változására, és mivel az USA az OPEC olajkartellnek sem tagja, a palaipar szerepe jelentős az olajárak relatív alacsonyan tartásában.

(CNBC)
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű