Short

Fontos hírünk van azoknak, akik gyakran esznek szendvicset és aggódnak a klímaváltozás miatt

Portfolio
Mind többen figyelik aggódva a klímaváltozásról szóló híreket, azonban vélhetően egyelőre jóval kevesebben vannak azok, akik hajlandók a saját életükben is meghozni azokat a nem ritkán kényelmetlen változtatásokat, amelyekkel érdemben csökkenthetik az egyéni klímaterhelést. Márpedig a fogyasztási szokások átalakításával jelentősen csökkenthető az ember személyes szénlábnyoma, ha pedig ezek a kedvező módosítások tömegessé válnak, javíthatják a klímaváltozás elleni küzdelem esélyeit is.

Sokan valószínűleg nem gondolnak bele, de még egy olyan hétköznapi dolog, mint a tízórai szendvics esetében sem mindegy a globális felmelegedés tekintetében, hogy hogyan dönt az ember. A különféle hozzávalók és az alapján, hogy magunk készítjük-e avagy készen vásároljuk, az egyes szendvicsek karbonlábnyoma jelentősen eltérhet.

Az otthon készített szendvicsek előállítása feleakkora terhelést jelent a klímára nézve, mint a boltban készen vásárolt előre csomagolt társaik, miután összességében feleakkora széndioxid-kibocsátás kapcsolódik hozzá

- következtetett a témában készült első kutatás eredményeit publikáló University of Manchester.

A kutatás a szendvicsek teljes életciklusa alapján vizsgálta, hogy a hozzávalók előállításától a csomagoláson át a szállításig és hulladékképződésig az egyes tényezők összességében mekkora üvegházgáz-kibocsátással, illetve üvegházhatással járnak. A kutatók 40 különféle típust, receptet és kombinációt vizsgáltak meg. Ezek alapján

a legnagyobb karbonlábnyoma a disznóhúst (bacont, szalonnát vagy kolbászt), sajtot és garnélarákot tartalmazó szendvicseknek van

, ezek között is a készen vásárolható kiadósabb darabokat találták a leginkább "klímapusztítónak". Az ilyen, nagyobb szendvicsek teljes életciklusuk során 1441 gramm szén-dioxid ekvivalenst generálnak, amennyit egy átlagos személyautó közel 20 kilométernyi útján termel. Ezzel szemben a leginkább fenntartható paramétereket az otthon készített sajtos-sonkás szendvics mutatja.

A szendvicsek karbon lábnyomának legjelentősebb komponense - 37-67 százaléka - a hozzávalók mezőgazdasági termeléséhez és élelmiszer-ipari feldolgozásához kapcsolódik. A csomagolás további akár 8,5, a szállítás és fagyasztást is magába foglaló tárolás pedig újabb 4 százalékot jelent a kapcsolódó emisszión belül.

Fontos hírünk van azoknak, akik gyakran esznek szendvicset és aggódnak a klímaváltozás miatt
shutterstock
Miután a szendvics őshazájáról van szó, nem meglepő, hogy az Egyesült Királyságban még Brit Szendvics Szövetség (BSA) is működik, amelynek becslése szerint évente több mint 11,5 milliárd darab szendvics fogy a szigetországban, amelyeknek mintegy fele volt házi készítésű. A 11,5 milliárd szendvics előállítása és fogyasztása során összességében 9,5 millió tonna szén-dioxid ekvivalens szabadul fel, ami nagyjából megegyezik azzal, mint amennyit 8,6 millió autó használata termel egy év alatt.
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű