Hiába nőtt durván a tengerszint, a szárazföld területe mégis növekedett
Short

Hiába nőtt durván a tengerszint, a szárazföld területe mégis növekedett

MTI
Új kutatások szerint nem csökken, hanem növekszik Tuvalu területe, holott a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt a csendes-óceáni szigetország a térség egyik legveszélyeztetettebb területe - állapították meg új tanulmányukban az új-zélandi Aucklandi Egyetem kutatói.

A szakemberek műholdas és légi felvételek alapján megvizsgálták, hogy milyen geográfiai változások történtek Tuvalu kilenc atollján és 101 korallszigetén 1971 és 2014 között.

Azt találták, hogy nyolc atoll és a kicsiny korallszigetek háromnegyede nőtt a vizsgált időszakban, azaz 2,9 százalékkal lett nagyobb Tuvalu teljes területe annak ellenére, hogy a globális átlagnál kétszer nagyobb mértékben emelkedett a tengerszint a szigetország térségében.

Paul Kench, a Nature Communications című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány társszerzője kétségbe vonta azt a feltételezést, hogy az alacsonyan fekvő szigetországokat el fogja önteni a tengervíz.

Úgy véljük, hogy a csendes-óceáni atollokat a vízszint emelkedés miatt el fogja önteni a tenger, de egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek a szigeteke földrajzilag dinamikusan és folyamatosan változnak

- hangoztatta.

A tanulmány eredménye a várakozásokkal ellentétesnek tűnik, mivel a térségben növekedett a tengerszint az elmúlt félévszázadban, de a változásokban a meghatározó a terjedés és nem pedig az erózió volt Tuvalun.

A jelenséget a kutatók azzal magyarázták, hogy a hullámok és a viharok által partra sodort üledékek ellensúlyozták a vízszintnövekedés okozta eróziót.

Az aucklandi kutatócsoport ennek ellenére úgy véli, hogy a klímaváltozás jelenti az egyik legnagyobb veszélyt az alacsonyan fekvő szigeteken élő nemzetekre.
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone