Megvette élete első lottószelvényét, dollármilliomos lett, majd érdekes döntést hozott
Short

Megvette élete első lottószelvényét, dollármilliomos lett, majd érdekes döntést hozott

Portfolio
Egy üveg pezsgővel és élete első lottószelvényével ünnepelte 18. születésnapját a kanadai Charlie Lagarde március 14-én. Mint kiderült, ezzel a világ egyik legszerencsésebb embere lett, ugyanis zéró lottózási múlttal a főnyereményt sikerült elvinnie.

Választhatott, hogy azonnal felvesz-e 1 millió kanadai dollárt (csaknem 200 millió forint), vagy az élete végéig szóló heti 1000 kanadai dolláros (közel 200 ezer forintos), szintén adómentes járadékot választja.Charlie utóbbi mellett döntött, és elmondta: utazásra, tanulási céljaira szeretné felhasználni a havi jövedelmet. Fényképész szeretne lenni, és nagy álma, hogy egyszer a National Geographicnál dolgozhasson.

Charlie-t pénzügyi befektetőnek feltételezve akkor döntött racionálisan, ha az elvárt hozam nem haladja meg az évi közel 5,2%-ot, ennél magasabb piaci nominális hozam fölött (éven belüli újrabefektetéssel nem számolva) ugyanis már az egyösszegű, 1 millió dolláros nyereményt lett volna érdemes választania. A kanadai infláció átlépte idén év elején a 3%-ot, ezt hosszú távú átlagnak véve alig több mint 2%-os reálhozam-elvárásról beszélünk. Pénzügyi tudatosságra és fegyelemre vall egyébként (különösen egy 18 diáklány esetében), ha valaki nem a könnyen elkölthető azonnali jövedelmet, hanem a havi jövedelem kiegészítését választja. Ellenkező előjellel, de hasonló fegyelemre, pénzügyi tudatosságra nevelnek a rendszeres megtakarítások (pl. lakás-takarékpénztár, nyugdíjpénztár, életbiztosítás) is.

(BBC)
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű