Lakást vennél? Ugyan! Vegyél egy egész társasházat!
Short

Lakást vennél? Ugyan! Vegyél egy egész társasházat!

Portfolio
Időről-időre mindig feltűnnek az ingatlanpiacon szokatlan hirdetések, amelyek leginkább a befektetési vagy vállalkozó kedvű vásárlókat célozzák. Ezúttal az Otthontérkép oldalán bukkantunk rá egy székesfehérvári társasházra, ahol nem csak egy lakást, hanem az egész háztömböt értékesítik. A 60+30 szobás, 1989-ben épült téglaépület nettó 2557 négyzetméteres és 450 millió forintért juthatunk hozzá. De vajon megéri megvenni?

A hirdetés alapján az épületben jelenleg 40 bérlakás működik, amelyek 100 százalékát bérlik. Bár a pontos bérleti díjakat nem lehet tudni, az ár és az alapterület hányadosaként kiszámolható, hogy maga az épület 176 ezer forintos négyzetméterár mellett lehet a mienk és ez alapján milyen bérleti díjak mellett érné meg megvásárolni. A 176 ezer forintos négyzetméterár egyébként a mostani piacon meglehetősen kedvezőnek számít, mivel az OTP Értéktérkép szerint Székesfehérváron már 2017-ben is 250 ezer forint felett volt az értékesített lakások átlagos négyzetméterára.

Lakást vennél? Ugyan! Vegyél egy egész társasházat!
Ha az átlagosan 11,25 millió forintos lakásokat nettó 93 ezer forintért bérbe tudjuk adni - amire egyébként a székesfehérvári bérleti díjak mellett minden esély megvan - akkor a befektetett tőkénk 10 év alatt megtérülhet. Természetesen ebben a számításban nincsenek benne az esetleges felújítások költségei, mint ahogyan az sem, ha a következő években nem lesz végig 100 százalékos a bérbeadottság. Feltételezhető viszont, hogy egy ügyes menedzsment mellett még ezekkel együtt is átlagon felüli hozamokat érhet el az, akinek van bátorsága és lehetősége belevágni egy ilyen jellegű projektbe.
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)