10 évig segített adót elkerülni amerikaiaknak a svájci bank, de lebukott
Short

10 évig segített adót elkerülni amerikaiaknak a svájci bank, de lebukott

Portfolio
A Basler Kantonalbank több mint 60 millió dolláros bírságot fizethet az amerikai hatóságoknak, amiért 2002 és 2012 között dolgozóival, külsős alapkezelőivel és ügyfeleivel összejátszva jókora adóbevétellel rövidítette meg az USA-t. Hamis adóbevallásokat kiadva ugyanis segítette ügyfeleit az adóelkerülésben egy évtizeden keresztül.

A hatóságok szerint a svájci bank szándékosan hangsúlyozta a svájci pénzintézetek diszkrécióját, hogy ezzel nagyobb vagyonokat vonzzon be, emellett megengedte, hogy adóparadicsomokban működő vállalatokon keresztül is lehessen bankszámlát nyitni.

A bank szóvivője nem kommentálta az esetet, de a közleményükben azt írták, hogy akik részt vettek az összeesküvésben a kérdéses időszakban, már nem dolgoznak a banknál, továbbá a pénzintézet 2013-ban mintegy 102 millió dollárnak megfelelő tartalékot képzett a várható bírságra.

Amikor a banknál még javában folytak az amerikai ügyfeleikkel az üzelmek, 1144 bankszámlát tartottak nekik nyilván több mint 800 millió dolláros összvagyonnal.

(WSJ)

Címlapkép: Shutterstock
nyugdíj191203gettystock
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Népszerű