Határozatlan ideig nem lehet megnézni a világ legdrágább festményét
Short

Határozatlan ideig nem lehet megnézni a világ legdrágább festményét

Portfolio
Meghatározatlan időre elhalasztották a világ legdrágább, árverésen elkelt festményének közszemlére tételét az Abu-Dzabi Louvre-ban.

A Leonardo da Vincinek tulajdonított, Salvator Mundi (Világmegváltó) című, egy tavaly novemberi New York-i árverésen 450 millió dolláros (127 milliárd forintos) rekordáron elkelt képet szeptember 18-tól tekinthette volna meg a nagyközönség a korábban közölt tervek szerint.Abu-Dzabi kulturális és idegenforgalmi hivatala hétfőn a Twitteren jelentette be a várva várt esemény elmaradását anélkül, hogy arra bármiféle magyarázatot adott volna. Csak annyit közöltek, hogy rövidesen további részletek várhatók.

A kristálygömböt tartó, kék köpenyben lévő Jézust ábrázoló reneszánsz festményt sokáig nem a nagy mesternek, hanem valamely tanítványának, vagy más kortársának tulajdonították, eredetiségét csak 2011-ben ismerte el a művészettörténész szakma.

Határozatlan ideig nem lehet megnézni a világ legdrágább festményét
A 64,5 x 44,7 centiméteres kép első ismert tulajdonosa I. Károly angol király volt, később a festmény eltűnt a szem elől. A képet 1958-ban még mindössze 45 brit fontért vette meg egy amerikai gyűjtő a Sotheby's egy árverésén, és tavaly bocsátotta a műkincspiacra.

Neves művészettörténészek továbbra is megkérdőjelezik a festmény hitelességét, többek szerint inkább Leonardo egyik tanítványának, Bernardo Luininak a munkája.

(MTI)

Címlapkép: AFP/ Timothy A. Clary
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű