Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét
Short

Elárverezik Stephen Hawking személyes tárgyainak egy részét

Portfolio
A márciusban elhunyt világhírű elméleti fizikus, Stephen Hawking személyes tárgyaira, köztük doktori értekezésének aláírt példányára és egyik kerekesszékére is licitálhatnak az érdeklődők október végétől a Christie's aukciósház internetes árverésén.

Az október 31-től november 8-ig tartó On the Shoulders of Giants: Newton, Darwin, Einstein, Hawking (Óriások vállán: Newton, Darwin, Einstein, Hawking) elnevezésű aukción az "asztrofizika popsztárjaként" is emlegetett tudós 22 személyes tárgya találhat gazdára.

A tételek között szerepel Hawking 1965-ös doktori értekezésének egy példánya. A Cambridge-i Egyetem doktoranduszaként írt tézisből, amely az univerzum eredetével foglalkozik, mindössze öt példány létezik. A Hawking által aláírt dokumentum leütési árát 100-150 ezer fontra (36-54 millió forintra) becsülik a szakértők.

Hawking több mint ötven évig küzdött egy gyógyíthatatlan motoros neuronbetegséggel, az amiotrófiás laterálszklerózissal, ami miatt megbénult, csak számítógépen keresztül, beszédszintetizátorral tudott kommunikálni környezetével és a legmodernebb kerekesszékeket használva közlekedett. Utóbbiak közül az egyik a becslések szerint 10-15 ezer fontért (3,6-5,4 millió forintért) is elkelhet. A kerekesszék eladásából befolyó összeget két szervezet, a Stephen Hawking Alapítvány és a motoros neuronbetegség kutatásával foglalkozó társaság munkájának támogatására fordítják.

A tételek között szerepel még Hawking néhány teljes tudományos értekezése, díjainak egy része, valamint A Simpson család című rajzfilmsorozat egyik részének forgatókönyve, amelyben Hawking is "vendégszerepelt". Licitálni lehet majd továbbá az 1988-ban megjelent, Az idő rövid története című sikerkönyvének egyik példányára is, amelyet hüvelykujjlenyomatával írt alá a tudós, valamint arra a személyre szabott kabátra, amelyet egy dokumentumfilmben viselt.

Hawking március 14-én hunyt el cambridge-i otthonában 76 éves korában, gyógyíthatatlan betegségével vívott hosszú küzdelmét követően. Hamvait júniusban helyezték el a Westminster Abbeyben, Charles Darwin és Isaac Newton síremléke között.


(MTI)
(Címlapkép: AFP / Anthony Wallace)
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű