Célegyenesben a magyar fejlesztés, amely új fejezetet nyithat a klímaváltozás elleni harcban
Short

Célegyenesben a magyar fejlesztés, amely új fejezetet nyithat a klímaváltozás elleni harcban

MTI
Hidrogént előállító és szén-dioxidot átalakító elektrokémiai reaktorokat fejleszt a ThalesNano Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Az 1,226 milliárd forint teljes költségvetésű, 846,7 millió forint uniós támogatást is kapott kutatás-fejlesztési projekt során a vegyészekből és mérnökökből álló csoport egy olyan új reaktort fejleszt, amellyel csökkenteni lehet a klímaváltozás legfőbb okának tartott megnövekedett légköri szén-dioxid-koncentrációt. Az eljárás eredményeként a szén-dioxid megkötését olyan elektrokémiai átalakítás követi, amely a vegyipar számára hasznos anyagokat, például hidrogént eredményez. Az első kutatási fázist a konzorcium sikerrel lezárta, új katalizátor-előállítási módszereket dolgoztak ki és új katalizátorokat fejlesztettek.

A megújuló energiaforrások erjedésének gátat szab időszakosságuk, illetve, hogy a villamosenergia tárolására egyelőre nem sikerült általánosan kielégítő megoldást találni. A megtermelt többletenergia kémiai tárolása - különböző nagy energiasűrűségű vegyületekben - egy, az ipari folyamatokba könnyen integrálható megoldást kínál, így az ezt célzó technológiák kiemelt fontosságúak lehetnek a jövő gazdaságában. Az elektrokémiai tüzelőanyag-gyártáson alapuló eljárások egy lépésben képesek az adott helyen és időben megújuló forrásokból megtermelt többletenergiát nagy energiájú vegyületekké alakítani, amelyek később és akár más helyszínen felhasználhatóak. Ilyen tüzelőanyag, vegyipari alapanyag a hidrogén, amely elektrokémiai vízbontás eredményeképpen hozható létre, vagy a metán és a szintézisgáz (szén-monoxid és hidrogén elegye), amely elektrokémiai szén-dioxid-redukció során jön létre.

Célegyenesben a magyar fejlesztés, amely új fejezetet nyithat a klímaváltozás elleni harcban

Darvas Ferenc, a ThalesNano Zrt. elnöke szerint a fejlesztések eredményeként előállítandó reaktor nem csak a Földön, hanem a jövőben az űrben, például a Marson is alkalmazható lesz.

A 2002-ben alapított, budapesti központú ThalesNano Zrt. több hazai és nemzetközi innovációs díjat nyert társaság, amely több mint 75 országba exportálja saját fejlesztésű termékeit, amelyeket a világ legnagyobb gyógyszergyárai, agrokémiai és kozmetikai cégei alkalmaznak. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint 2017-ben a ThalesNano Zrt. értékesítésből származó nettó árbevétele 1,122 milliárd forint volt - csaknem 6 százalékkal több mint az előző évben -, melyből 1,021 milliárd származott exportból. A vállalkozás adózott eredménye 2017-ben 27,309 millió forint volt.

Címlapi és belső kép: shutterstock
Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés