Tagadhatatlan tény lett, hogy az ember áll a globális felmelegedés mögött
Short

Tagadhatatlan tény lett, hogy az ember áll a globális felmelegedés mögött

MTI
A földfelszín melegedése az emberi tevékenység következménye, ennek bizonyossága a tudósok szerint elérte az öt szigma szintet, vagyis a tudományos statisztikai mérőmódszer azon szintjét, melyet például 2012-ben a Higgs-bozon felfedezésekor alkalmaztak - állapította meg egy hétfőn közzétett tanulmány. A tanulmány az elmúlt 40 évben emelkedő hőmérsékleti értékek műholdas méréseit vizsgálta meg. Ezek alapján, az amerikai, kanadai és skót tudósokból álló kutatócsoport szerint a globális felmelegedés bizonyítékai már 2015-ben elérték az öt szigma szintet két tudományos műholdas adatkészletnél, a harmadik esetében 2016-ban érték el ezt a szintet.

"Az emberiség nem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyjon ennyire világos jelzéseket" - írták a kutatók a Nature Climate Change című szaklap friss számában. Egy 2018-ban végzett kutatás szerint az amerikaiak 62 százaléka hiszi, hogy a globális felmelegedést az ember okozza, 2013-ben ez az arány még csak 47 százalék volt. Ennek ellenére Donald Trump amerikai elnök gyakran ad hangot kétségeinek és azt tervezi, hogy országa jövőre kihátrál a 197 ország által aláírt párizsi klímaegyezményből, mely véget akar vetni a fosszilis üzemagyagok korszakának, és tisztább forrásokból, például a szél és a napfény erejéből biztosítaná az energiát.

A mérvadó tudományos álláspont értelmében a fosszilis üzemanyagok égetése okozza az egyre több áradást, szárazságot, hőhullámot és a tengerszint emelkedését. Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete (IPCC) hivatalos közleményében már 2013-ban arra jutott, hogy a globális felmelegedés "rendkívül nagy valószínűséggel" az emberi tevékenységnek tulajdonítható, vagy "legalább 95 százalékban valószínű, hogy az emberi tevékenység a klímaváltozás fő oka az 1950-es évek óta". Az IPCC várhatóan legközelebb 2021-ben adja ki újabb hivatalos értékelését. A rendszeres mérések 19. századi kezdete óta az elmúlt négy év volt a legforróbb.
appleiphone
The Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank,
Frankfurti tőzsde
Brexit Michel Barnier europai unio
getty építőipar építkezés város construction