Short

Hajóbaleset Velencében: trükkel zárnák ki az óriáshajókat a városból

MTI
Miután a napokban egy óriási tengerjáró hajó irányíthatatlanná vált az olaszországi Velence városában és nekiütközött egy turistahajónak, négy embert megsebesítve, még erősebb lett a tiltakozás a városban az óriási tengerjáró hajók beengedése ellen és a polgármester most egy trükkös lépésre szánta el magát.

Azt közölte ugyanis, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez fordul (UNESCO) és kérni fogja, hogy a várost helyezzék át a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, mert így hathatósabban tud majd fellépni. Erre azért szánta el magát a polgármester, mert az olasz közlekedési miniszter nem hajlandó támogatni azt a tervet, hogy a tengerjáró hajókat elirányítsák a forgalmas Giudecca-csatornából.

Luigi Brugnaro polgármester a Radio 24-nek nyilatkozva azt mondta:

Írni fogunk az UNESCO-nak és kérjük a világörökségi listán szereplő város átsorolását a veszélyeztetett helyszínek közé. Velence veszélyben van és veszélyeztetve érezzük magunkat.

Brugnaro közölte, a városvezetés nem bízik a kormányban, különösen Danilo Toninelli közlekedési miniszter hagyta cserben a települést, aki elvetette az előző kormány által elfogadott tervet, amely szerint a zsúfolt csatornákat lezárnák a nagy tengerjáró hajók elől.

Az összeütközés után több ezer velencei tüntetett a szűk csatornákra behajtó tengerjáró hajók ellen, a közlekedési tárca június végére ígért valamilyen megoldást. A miniszter a múlt héten ellátogatott a városba, de nem találkozott az önkormányzati vezetőkkel, hogy megvitassa az eredeti tervet, vagy alternatív javaslattal álljon elő.

A 40 ezer tonnánál nagyobb hajókat 2014-ben már egyszer kitiltották Velencéből, ezt a rendelkezést azonban egy évvel később az olasz közigazgatási bíróság semmisnek nyilvánította.

Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap szerint Velencébe tavaly több mint ötszáz nagyhajó hajtott be, 1,5 millió turistával. Ez több mint 280 millió euró bevételt jelentett a város számára.

Az UNESCO 2017-ig adott határidőt az olasz hatóságoknak arra, hogy hozzanak hathatós intézkedéseket a város műemlékeinek és törékeny környezetének megvédésére, ellenkező esetben a veszélyeztetett helyszínek listájára teszi Velencét. Később a határidőt egy évvel, majd újabb három évvel meghosszabbították, mondván a városvezetés kedvező intézkedéseket hozott a turistaáradat feltartóztatására.
Gyorgy Matolcsy, Governor of the Magyar Nemzeti Bank
Frankfurti tőzsde
Budapesti utca
GettyImages-1180080525
shutterstock_712267579
cimlap_kep_decker-attila_es_szalma_csaba
önkormányzati választás
Népszerű