Rejtélyes módon fogy a déli sarki jég
Short

Rejtélyes módon fogy a déli sarki jég

Portfolio
Műholdfelvételek szerint rekordalacsonyra zsugorodott az Antarktika körüli tengeri jég kiterjedése az elmúlt öt évben. A kutatók értetlenül állnak a jelenség előtt.
1979 óta a déli kontinens körüli úszó jég folyamatosan hízott, 2014-ben érte el a legnagyobb kiterjedését. Három évvel később az antarktiszi tengeri jég éves átlagos kiterjedése a legkisebb volt, a három és fél évtizednyi növekedés felmorzsolódott, és 2019-ben is a legkisebb május-júniusi kiterjedést mérték a kutatók.

A sarkok térségeiben a tengeri jég kiterjedése télen nő, nyáron zsugorodik. Az Antarktika körül a tengeri jég átlagkiterjedése 12,8 millió négyzetkilométer volt 2014-ben. (Antartkika névén magát a földrészt értjük, Antarktisz pedig a déli szélesség 60. fokától délre fekvő térség neve, beleértve a szigeteket és magát a jégpáncélt.) 2017-ben rekordalacsony, 10,7 millió négyzetkilométer volt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint. A különbség nagyobb mint Mexikó területe.

Ekkora mennyiségű jég elvesztése három év alatt igen hihetetlen, gyorsabban történt, mint bármi, amit a kutatók korábban tapasztaltak - mondta Claire Parkinson, a NASA Goddard központjának klímakutatója.

Amikor a tengeri jég kiterjedése az Antarktisz térségében folyamatosan nő, a kutatók a szél- és légnyomás-mintázatokban beállt fordulattal, az óceáni áramlatok megváltozásával, vagy olyan rendszeresen fellépő klímajelenségekkel magyarázzák, mint az El Nino. Ezek most nem éppen megfelelő magyarázatok, és rejtély, hogy mi fog történni a közeljövőben - tette hozzá a kutató. (MTI)
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű