shutterstock_374644867
Short

Végre kiderült, hogy mit is gondolunk valójában a sokszínűségről

Portfolio
Vállalatunk elkötelezett a sokszínűség mellett, de a csapataink kevésbé – akár ezt is feltüntethetnék a cégek a honlapjukon egy új kutatás eredményei alapján, amely a Journal of Experimental Social Psychology (Kísérleti Szociálpszichológia Folyóirat) című folyóiratban jelent meg. Ebből világosan látszik, hogy miért olyan nehéz a szemléletváltás minden igyekezet ellenére.

Egyre több vállalat állítja magáról, hogy fontosnak tartja a sokszínűséget, a legtöbb cégnél mégis homogén a munkaerő-állomány, ráadásul a statisztikák szerint a tipikus manager továbbra is fehér férfi. Vagyis jelentős szakadék tátong a törekvések és a valóság között, a háttérben pedig pszichológiai okok állnak. A Bázeli Egyetem kutatócsapata 4 vizsgálattal arra jutott, hogy összetett kérdés a sokszínűségnek tulajdonított érték, és ezt az értéket nagyban meghatározza a döntési helyzet.

Egyrészt, lehetőséget látunk benne: többféle nézőpontot, több ötletet és innovatív megoldást. Másrészt, úgy gondoljuk, hogy nehézséget okozhat, ha olyanokkal kell együttműködnünk, akik teljesen más nézeteket vallanak, más nyelvet beszélnek, vagy nagyon különböző a munkastílusuk. Amikor valaki a saját csapatába választ tagot, akkor ezek a fenntartások előtérbe kerülnek, míg ha másról van szó, akkor kevésbé játszanak szerepet. Utóbbi esetben természetesen jóval sokszínűbb csapat jön létre.

Ezek alapján ahhoz, hogy tényleg elterjedjen a sokszínűség a vállalatoknál, arra van szükség, hogy ne kizárólag az érintettek hozzák meg az ilyen típusú döntéseket. A sokszínűségnek ugyanis számos előnye van: például javítja az üzleti teljesítményt és növeli a kreatív potenciált. Nem véletlen, hogy egyre több vállalat stratégiai szinten is foglalkozik a témával. Ráadásul a fiatal generációk munkahelyválasztásánál sokat nyom a latba a vállalat társadalmi ügyek iránti elkötelezettsége.

Mi segíti a hatékony csapatmunkát? Mitől munkaerőbarát egy iroda? Ha érdekelnek a legújabb trendek, akkor gyere el a Big Office Day-re november 20-án a Groupama Arénába. Komplex irodakiállítás, tematikus konferenciák és szemináriumok várnak.

GettyImages-172781953federalreserve
GettyImages-200487905-002
Csaknem pormentes lesz az ALDI magyarországi logisztikai bázisa
STA_0781
SZG_9276
Népszerű