hazassag
Short

Két érdekes tény a magyar házasságokról

Portfolio

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a "házasság hete" alkalmából készített egy összeállítást, aminek a legfontosabb üzenete, hogy tavaly hazánkban óriási „esküvőboom” volt: szeptember végéig többen kötötték össze életüket, mint 2018-ban az egész évben, ami soha nem látott emelkedés az elmúlt három évtizedben.

Mi is többször írtunk arról, hogy a gyerekvállaláshoz kötődő kedvezményekhez való (könnyebb) hozzáférés érdekében megugrott a házasságkötési kedv. (Hogy lesz-e ebből több gyerek, hamarosan elválik.)

Van azonban még egy érdekes adat a KSH illusztrációjában, amit talán sokan nem tippeltek volna meg helyesen. 2018-ban 35 ezer olyan házasságkötés volt, ahol a pár egyik tagja sem volt korábban házas. Adódik a kérdés: hány olyan pár volt, ahol legalább az egyik tag már volt korábban házas. A válasz: 15 ezer. Vagyis átlagosan három házasságkötésből egy olyan volt, amiben már legalább az egyik fél szerzett korábban tapasztalatot. Persze ha tudjuk, hogy a házasságok fele válással végződik, akkor érthetőbb ez a szám. Mindenki eldöntheti, hogy a sok második házasság a magyarok örök optimizmusát tükrözi, vagy azt, hogy nem tanulunk a hibáinkból.

Címlapkép: Getty Images

koronavírus coronavirus virus
koronavírus vírus maszk
Goldman: 10% az esélye egy 2020-as recessziónak
piramis
kézmosás
Népszerű