Short

Megnézték, mi történik, ha egy hétig egészségtelen ételeket fogyasztunk

MTI
Az egészségtelen, túlságosan feldolgozott, túl sós, cukros, zsíros ételek fogyasztásáról, vagyis az úgynevezett nyugati étrendről egy kutatás megállapította, hogy károsíthatja a hippokampusz nevű agyi terület étvágyszabályozó, túlevést korlátozó funkcióját.

Brit, amerikai és ausztrál kutatók a Royal Society Open Science című tudományos lap friss számában írták le vizsgálatukat, amelyben önkéntesek részvételével tanulmányozták a cukros, jellemzően reggeli ételek hatását - írta a medicalxpress.org.    

A nyugati világban élők többsége tudja, milyen veszélyeket rejt a túlságosan feldolgozott ételek fogyasztása: túlevéshez, elhízáshoz és más egészségi problémákhoz vezethet. A tudósok azonban még keresik a választ arra, hogy miért esik olyan nehezükre az embereknek, hogy ellenálljanak az egészségtelen fogásoknak.    

Az új kutatáshoz 110 önkéntest toboroztak, akik a húszas éveik elején jártak, és egészségesen étkeztek. Arra voltak kíváncsiak, mi történik, ha egy hétig egészségtelen ételeket fogyasztanak. A vizsgálat tárgya a zsíros tejjel fogyasztott, cukrozott reggeliző pelyhek és lekvárral, zöldségkrémmel, valamint nutellával megkent pirítósok, illetve belga waffle voltak. 

Helyesbítés: korábban tévesen sugalltuk, hogy gyorséttermi ételek voltak a vizsgálat tárgyai. Nem voltak a teszt része a hamburgerek, sült krumpli, vagy más gyorsétel, így ezekről megállapítás sem született.

Az önkéntesek - véletlenszerűen kiválasztott - csoportja egy héten át továbbra is úgy étkezett, ahogy a kutatásig, a többiek viszont zsíros húsokat, szénhidrátban és cukorban gazdag fogásokat ettek.   

Memóriatesztet végeztettek velük a kutatás előtt, és az egy hét leteltével megvizsgálták az étvágyszabályozásukat, valamint kikérdezték őket, mennyire élvezték az előző heti ételeket.    

A memóriateszteken gyengébb eredményt értek el azok, akik egy hétig cukros és egészségtelenebb ételeket ettek. Ennél is fontosabb azonban, hogy közvetlenül egyetlen egészségtelen fogás elfogyasztása után az agy hippokampusz nevű területe elégtelenül működött.    

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a hippokampusz szerepet játszik az étvágy szabályozásában. Egy adag belga gofri elfogyasztása után azonban nem tudta rendesen ellátni ezt a feladatot, az önkéntesek nem kaptak jelzést, hogy fejezzék be az evést, mert már jóllaktak. Az evés abbahagyása helyett tovább faltak.    

Egy hét ilyen lakmározás után az önkéntesekben megmaradt az egészségtelen ételek élvezetének emléke, miközben a kevésbé élvezetes ételek emlékei törlődtek. Az eredmény az volt, hogy nehezen álltak ellen az ilyen ételek csábításának.    

A nyugati étrenden élőknél a memória gyengülése és az étvágykontroll romlása összefüggést mutatott.

Ola
New Yorki tőzsde
Népszerű