észak koreai hajók
Short

Megfejtették az észak-koreai szellemhajók titkát

Portfolio
Évente több tucat észak-koreai halászhajó sodródik Japán partjaira, a legénységnek legtöbbször hűlt helye sincs, vagy csak csontvázakat találnak a fedélzeten.
A Portfolio legtöbb tartalma ingyenesen hozzáférhető, ahogy ez a cikk is.
A médiapiaci helyzet azonban folyamatosan változik: ha támogatni szeretnéd a minőségi gazdasági újságírást, és szeretnél részese lenni a Portfolio közösségnek, akkor fizess elő a Portfolio Signature cikkeire. Tudj meg többet

Egy frissen elvégzett műholdas vizsgálat most kiderítette, hogy a jelenségért Kína a felelős, ugyanis kínai halászhajók tömkelege tevékenykedik illegálisan észak-koreai vizeken.

Kína halászflottája körülbelül 200-800 ezer (!) hajóból áll, a Kína körüli vizek élővilágát már olyan szinten túlhalászták, hogy az érdemi zsákmány reményében százával úsznak át észak-koreai vizekre. A legénység fittyet hány arra is, hogy 2017 óta nemzetközi szankciók tiltják az Észak-Korea vizein való halászatot.

A kínai hajók tevékenysége miatt az elmúlt években 70%-kal csökkent az észak-koreai vizekben a lakosság fontos táplálékát jelentő tintahalak mennyisége. Az észak-koreai halászok ezért a partoktól távolabb próbálnak tintahalat találni, de gyakran túl távol merészkednek hazájuktól és egyszerűen eltévednek, majd éhen halnak a tengeren.

A legtöbb észak-koreai halászhajó igencsak rozoga állapotban van, többségében ezek a gyakran fából összetákolt hajók nem alkalmasak a tengeri halászatra. Nincs bennük GPS, sőt, gyakran még motor sem.

Eddig a leggyakoribb magyarázat az volt a „szellemhajók” megjelenésére, hogy észak-koreai disszidensek próbálnak átjutni Japánba, többnyire sikertelenül vagy az, hogy kémkedésre használják a csónakokat.

(BBC nyomán)

Címlapkép: Getty Images

bet
GettyImages-889039122
bullbear
koronavírus járvány sejt betegség
arany
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu