wall street bika tőzsde
Short

Meghalt Arturo di Modica, aki megalkotta a Wall Street támadó bikáját

MTI
Meghalt 80 éves korában Arturo di Modica szobrász, a világhírű New York-i Wall Street-i támadó bika alkotója.

A művész, akinek a New York-i tőzsde közelében álló bronzszobra a Wall Street jelképévé vált, szicíliai szülővárosában hunyt el péntek este - adta hírül szombaton Vittoria város. Di Modica egy ideje betegséggel küzdött.    

A szobrász több mint 40 évig élt New Yorkban, ahová 1973-ban költözött. A SoHo városrészben nyitott műtermet.    

A bronzbikát 1989. december 16. éjjelén, engedély nélkül, egy kamion és egy daru segítségével állította fel a metropolisz üzleti negyedében. A híradások szerint saját pénzéből fordított 350 ezer dollárt (több mint 100 millió forint) a támadó állat 3,5 tonnás szobrára, amely az 1987-es tőzsdekrach utáni amerikai gazdaság erejének szimbólumává vált.    

"Válságos évek voltak. A New York-i tőzsde egyetlen éjszaka alatt több mint 20 százalékot zuhant, rengeteg embert sodorva reménytelenségbe" - idézte az olasz La Repubblica Di Modica egy februári interjúját.    

Hozzátette, hogy a bikát "viccnek, provokációnak" szánta, ehelyett azonban "átkozottul komoly dolog lett belőle, ma a város egyik leglátogatottabb látványossága".    

Az interjúban felidézte, mintegy negyven barátjával együtt hogyan állították fel villámgyorsan a szobrot.    

"Öt percünk volt, ennél nem tarthatott tovább, mert túl nagy lett volna a kockázat. Éjszakai séták során felderítettem, hogy a rendőrök 7-8 percenkért bukkannak fel a Wall Streeten" - idézte fel Di Modica.    

Amikor aznap éjjel a kiválasztott helyre érkeztek, nagy meglepetésükre valaki már odahelyezett egy karácsonyfát. Ennek ellenére felállították a bikát, majd pezsgőt bontottak.    

Di Modica 19 évesen költözött Szicíliából Firenzébe, ahol a Szépművészeti Egyetemen tanult.    

Halála előtt egy, két lovat ábrázoló szobor vázlatán dolgozott, melyet a szicíliai városnak szánt. A 40 méter magas mű egy folyó partján állt volna.

Címlapkép forrása: Tayfun Coskun/Anadolu Agency via Getty Images

érettségi iskola vizsga
kínai vakcina oltás egészségügy
szlovakia_koroonavirus
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu