spanyol falu romok kastély
Short

A koronavírus mentette meg azt a teljes elnéptelenedésre váró falut, ahol Picasso is élt

Portfolio
A pandémia alatt vidékre menekülők mentettek meg egy spanyol hegyvidéki falucskát a teljes elnéptelenedéstől. A spanyol-francia határ közelében lévő Gósolt, egy ideig Pablo Picasso is látogatta - írja a Qubit.

A vidéki és kisvárosi közeg által kínált tér, a természet közelsége, valamint a városi ingatlanárakhoz képest megfizethető lakhatás már itthon is elindított egy új trendet. Az agglomeráció, vagy Budapest külső részei után megnőtt érdeklődés, a balatoni nyaralók, vízparti kisházak eszeveszett eladása és vásárlása, mind azt mutatják, hogy a pandémia után még inkább felértékelődtek a természethez közel eső otthonok. Ehhez persze a home office is nagyban hozzájárult. 

Más országokban is hasonlóan változtak az igények, Spanyolországban például a teljes elnéptelenedéstől mentett meg egy 140 lakost számláló hegyvidéki falucskát, Gósolt, ahol egyébként Pablo Picasso is élt egy darabig, ott festette rózsaszín korszakának jelentős részét.

A spanyol-francia határ közeli Gósolban az 1960-as évek óta folyamatosan és kitartóan fogyott a falu lakóinak száma, a diákok hiánya miatt a bezárást fontolgatta a helyi iskola. Korábban a kétségbeesett polgármester egy tévés bejelentésben próbálta rávenni a spanyolokat, költözzenek Gósolba. A világjárványnak hozta el a fordulatot, a 140 fős településre 20-30 új lakó költözött be tavaly óta, köztük egy 37 éves nő, akinek a turizmus és a vendéglátóipar bezuhanása miatt kellett bezárnia a tengerparti szórakozóhelyét, valamint egy jelenleg távmunkában dolgozó webdizájner, akinek régebben a nagyszülei laktak a faluban, és a COVID-19 hatására döntött úgy, hogy három gyermekével és férjével inkább a vidéki közegben vészeli át a pandémiát. Mivel az újonnan jövők elkezdték gyerekeiket beíratni a helyi iskolába, az intézménynek sem kellett végleg bezárnia. A falu boltjai is megmaradhattak, a két vegyesbolt közül az egyiknek a vezetését átvette a korábban szórakozóhelyet üzemeltető új lakos, ami nagyon jó hír volt Gósolnak, ugyanis az üzletet egy 90 éves néni vitte, aki eddig nem tudott nyugdíjba menni, mivel senkit nem talált maga helyett. 

Kérdéses, hogy a járvány lecsengése után, mi lesz a faluval, illetve mi lesz mindazokkal, akik akár itthon, akár a világ másik végén teljesen megváltoztatták az életkörülményeiket. 

Címlapkép: Gósol kastélyának romjai, forrás: Getty Images

föld
iran eromu
orvosi eszközök
charlesgeske
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu