kim
Short

Megkezdődött Kim Dzsongun pere Japánban

MTI
Megkezdte csütörtökön a meghallgatását a bíróság Japánban annak az öt, észak-koreai menekültnek, aki 2018-ban tett panaszt Kim Dzsong Un észak-koreai vezető ellen, a hazájukban több évtizeden át ért bánásmód miatt.

A felperesek - a szigetországban élő koreaiak hazatelepítését szolgáló program károsultjai -  beismerték, hogy keresetük csupán szimbolikus, nem számítanak Kim Dzsong Un megjelenésére a tárgyaláson, mindazonáltal fejenként százmillió jen (266 millió forint) kártérítésre tartanak igényt.    

Fukuda Kendzsi, a felperesek ügyvédje azt mondta, reméli, hogy az ügy precedensként szolgál majd a japán kormány Phenjannal folytatott tárgyalásaihoz.

Phenjan nagyszabású visszatelepítési programjának célja a koreai háború során megfogyatkozott koreai munkaerő pótlása volt a külföldön élő diaszpórából, illetve a szomszédos Dél-Koreából. A program egészen 1984-ig működött. E program keretében mintegy 93 ezer, Japánban élő koreai vándorolt vissza Észak-Koreába a jobb élet reményében.    

Észak-Korea ingyenes egészségbiztosítást, oktatást, munkát és egyéb kedvezményeket ígért, de ebből semmit nem váltott valóra, s többnyire csak fizikai munkát biztosított a bányákban, farmokon, illetve erdőgazdaságokban. "Ha tudtuk volna az igazságot Észak-Koreáról, egyikünk sem ment volna oda" - jelentette ki az egyik felperes.

Címlapkép forrása: Linh Pham/Getty Images

olaj
londonpub170825-20170825 kocsma
kreml oroszország moszkva
phenjan észak-korea
Benzinkút
Clarabot Nano illusztráció
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu