magyar kézifegyverek cz bren 2
Short

Ütős kép készült a magyar kézifegyverek fejlődéséről, de nehéz elsiklani pár furcsaság fölött

Portfolio
Érdekes képet tett közzé a Magyar Honvédség Facebook-oldalán a magyar kézifegyverek fejlődéséről. A grafika jól mutatja a magyar haderő fegyvereinek fejlődését az évtizedek alatt, viszont nem lehet nem észre venni, hogy hiányzik róla egy-két ikonikus magyar fegyver.

Körülbelül fél órája érdekes grafikát tett közzé a Magyar Honvédség Facebook-oldalán "A kézifegyverek hadiipari fejlődése" címmel. Elsősorban olyan fegyverek szerepelnek rajta, melyeket Magyarországon gyártottak a múltban és jelenben, illetve magyar katonák is használnak.

A posztot kicsivel azután rakták ki, hogy Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes és Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka meglátogatták a Gestamen Arms mérnökeit, akik egy új magyar fegyvercsalád kidolgozásán tevékenykednek. A Gestamen Arms-szal kapcsolatos tervekkel mi is részletesen foglalkoztunk:

A grafika kifejezetten látványos, jól mutatja a magyar kézifegyverek fejlődését a monarchia idejétől kezdve a világháborúkon, majd a Néphadsereg idején keresztül, egészen a mai korig. A "jövő" alatt a Gestamen még kísérleti stádiumban lévő fegyvereit láthatjuk, melyek tesztelésén jelenleg dolgozik a Honvédség.

Bár kétségkívül érdekes az ábra, azért nem lehet nem észrevenni, hogy hiányzik róla néhány kifejezetten ikonikus magyar fegyver. Nincs rajta a

  • korában kifejezetten innovatív fegyvernek számító, bár limitált számban használt Danuvia 39/43M "Király" géppisztoly,
  • a Magyar Királyi Honvédség elsődleges fegyvere a második világháború során, a 35M ismétlőpuska,
  • a jelenleg éppen kifutó AK-63D gépkarabély (igaz, a fix tusos AK-63F rajta van),
  • a Néphadsereg ikonikus fegyverének számító AMD-65 gépkarabély, melyet Magyarország széles körben exportált is, így hazánk egyik legismertebb kézifegyvere a nemzetközi piacon,
  • illetve a hazai fejlesztésű és gyártású, külföldi és hazai különleges erők által is használt Gepárd rombolópuska-család.

Plusz nagyon úgy tűnik, hogy a jelenleg rendszeresítés alatt álló Bren 2-es 7,62x39 milliméteres lőszert befogadó tárral szerepel a képen, de valamiért 5,56x45 NATO lőszerkompatibilis felirattal rakták a képre.

Ráadásul érdekesség, hogy hadiipar fejlődésére mutat rá a kép felirata, de szerepelnek rajta olyan fegyverek, melyeket nem gyártunk Magyarországon, például a Mark 19-es gránátvető, az M4-es gépkarabély vagy az M24-es mesterlövész-puska. Ezzel ellentétben az AMD-65-öst, a Gepárd-fegyvereket, a Király-géppisztolyt vagy az AK-63D-t mind gyártották Magyarországon.

Mindenesetre, a kép tényleg látványos.

Címlapkép: Bren 2-esek a kecskeméti repülőnapokon, különféle tárkonfigurációval. Balról: 5,56 NATO, 7,62 VSz, 7,62 NATO. A kép illusztráció.

kreml oroszország moszkva
oltás vakcina koronavírus
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
putyin, biden, oroszország, usa
Népszerű
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu