klima klinavalsag sivatag
Short

Elpusztíthatatlan fekete doboz készül a klímaválságra - Feljegyzi, hogy tettük tönkre a Földet akkor is, ha bekövetkezik a legrosszabb

MTI
A klímakrízis fekete dobozát készítik el ausztrál kutatók és művészek. Céljuk, hogy ezáltal számon lehessen kérni a világon a Föld jövőjét. Az "elpusztíthatatlan" tárolóeszköz ugyanis rögzíti, hogyan kezelte az emberiség a klímaváltozás okozta válságot.

A Föld Fekete Dobozát, amelyet a repülőgépeken található adatrögzítő inspirált, 2022-ben építik meg Tasmánia nyugati partjainál.

A projekt résztvevői között vannak a Clemenger BBDO marketingkommunikációs cég munkatársaitól kezdve a Tasmániai Egyetem kutatóiig bezárólag művészek, kutatók és szakemberek.

"A Föld Fekete Doboza egy olyan szerkezet és eszköz, mely rögzít minden lépést, amelyet az emberiség tesz a közelgő klímakatasztrófa irányába vagy az ellenében" - mondta Jim Curtis ötletgazda, a Clemenger BBDO kreatív igazgatója.

Kiemelte: a fekete doboz a klímaváltozásra vonatkozó adatokkal látja el a világot, emellett pedig elszámoltathatóvá teszi a világ vezetőit és leckét ad az eljövendő generációknak.

A tíz méter hosszú fém monolitot úgy tervezték, hogy ellenálljon a természeti katasztrófáknak, nap- és hőenergia táplálja. A műszer az internetre kapcsolódik, és egy algoritmus segítségével rendszeresen adatokat gyűjt a klímaváltozással kapcsolatban, majd automatikusan tárolja azokat.

Címlapkép: Getty Images

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus
Népszerű
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu