idojaras-napsutes-magyarorszag
Short

Itt az OMSZ előrejelzése: ez vár ránk a napokban

MTI
Általában napos-gomolyfelhős idő lesz a hétvégén, néhol előfordulhat zápor, zivatar. A hőmérséklet emelkedik, vasárnap délutánra 23 és 28 Celsius-fok közé melegszik a levegő - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Pénteken reggel még a Dunántúl nyugati részén eshet, így ott felhősebben indul a nap, majd ott is csökken a felhőzet, és mindenütt napos idő várható a gomolyfelhő-képződés mellett. Napközben már csak helyenként fordulhat elő zápor, a keleti határ közelében esetleg zivatar. A légmozgás mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 17 és 24 fok között alakul, a nyugati területeken lesznek alacsonyabbak az értékek.

Szombaton általában napos időre kell számítani gomolyfelhőkkel, nyugaton fátyolfelhők is lesznek. Néhol előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel a nyugati megyékben. A keleti, északkeleti szél időnként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 8 és 14, délután 23 és 28 fok között valószínű.

Vasárnap általában napos idő várható gomoly-, illetve fátyolfelhőkkel, néhol záporral, zivatarral. A keleti, északkeleti szél néha megélénkül. A hajnali 9, 15 fokról délutánra 23 és 28 fok közé melegszik fel a levegő.

Agrometeorológiai elemzés

Szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek az ország fölé, ami segíti a növények növekedését, a napos, meleg időben szikkadni kezd a talaj, és megszűnnek a belvízfoltok - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: a múlt hét közepe óta egymás után érkeztek az ország fölé a mediterrán ciklonok, az eső mellett záporok, zivatarok, felhőszakadások is előfordultak. Az elmúlt 10 nap alatt nagy területen esett 40-70 milliméter eső, de a Dunántúlon 100 milliméter fölötti összegek is előfordultak, több folyón árhullám vonul le. Kevesebb esett a Tiszántúlon, főleg annak északi részén, arrafelé helyenként még a 20 millimétert sem érte el a csapadék mennyisége. A felszínközeli talajréteg országszerte vizes, sáros, többfelé újra megjelent a belvíz, de a nedvességből bőven jut a középső és mélyebb talajrétegekbe is. A hőmérséklet az elmúlt napokban 2-4 fokkal alacsonyabban alakult az ilyenkor szokásosnál, a borongós, tartósan csapadékos tájakon csak 12-15 Celsius-fokig melegedett a levegő, míg máshol 18-23 fok volt.

Az őszi vetések jó állapotban vannak, az őszi búza kezd kalászosodni, az árpa pedig már kalászos. A repcetáblák még sárgállanak, de már a virágzás vége felé jár a növény. A virágzásra, majd a szemfejlődésre is országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésükre a talajban, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is többé-kevésbé megfelelő, a hirtelen nagy meleg nem lenne ideális, ugyanakkor a sűrű vetésekben a tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodnak. A kukorica és a napraforgó zöme már kikelt, azonban a meleg hiánya gátolta a kukorica ideális fejlődését.

A folytatásban szárazabb és melegebb léghullámok érkeznek, így csapadék már csak elszórtan várható a jövő hét közepéig.

Lassú melegedés kezdődik, jellemzően 23 és 28 Celsius-fok közötti maximumokra lehet számítani a jövő hét közepéig.

Az átmeneti belvízfoltok az érkező melegben többnyire rövid idő alatt megszűnnek majd, a meleg pedig felgyorsítja a növények fejlődését, viszont a gyomok növekedése is elkezdődik.

Címlapkép forrása: Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Népszerű
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.
Infostart.hu