Felejtsünk el mindent, amit eddig az agyhalálról tudtunk?

2019. április 18. 21:14    
nyomtatás
 
A Yale Egyetem kutatónak sikerült újjáéleszteni alapvető sejtaktivitást órákkal korábban levágott sertések agyában. A sikeres kísérlet reményt adhat a stroke és az agysérülések kezelésében, de egyúttal a halál eddigi definíciójáról is kérdéseket vet fel.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a kísérlet során a levágott disznók agya semmit sem érzékelt, és az állat nem is nyerte vissza tudatát. Orvosi értelemben "ez nem élő agy" - jelentette ki Nenad Sestan, a Yale Orvosi Egyetemének tudósa a Nature csütörtöki számában megjelent tanulmány egyik szerzője. A kutatók azt is leszögezték, hogy nem is volt szándékukban megkísérelni a levágott fejű disznók tudatának újraélesztését.

A kutatás mégis egy sor bioetikai kérdést hozott a felszínre, köztük az agyhalál definíciójának problémáját és azokat a lehetséges következményeket, amelyek a szervadományozással kapcsolatos protokollt érintik.


A kutatás eredményei a szerzők szerint nem hoztak konkrét klinikai áttörést az emberek számára. Ugyanakkor az agyhalállal kapcsolatos, régóta érvényben lévő alapvető meghatározásokat sikerült cáfolniuk, köztük azt is, hogy a létfontosságú sejtaktivitás visszafordíthatatlanul megszűnik másodpercekkel, percekkel az után, hogy a sejtek oxigén és vérellátása megszűnik.

A Yale kutatói 32 vágóhídon levágott sertés fejét használták a kísérletben. A tanulmány szerint a sertések agyába négy órával a fej levágása után pumpáltak speciális művért. Az agy nem mutatott olyan elektromos aktivitást, ami arra utalt volna, hogy a tudat visszatért volna, de hatórás pumpálás után a tudósok megállapították, hogy az agy bizonyos területén a beavatkozás hatására újra életre keltek a sejtek, míg a nem kezelt agysejtek pusztulásnak indultak.

Amikor kiemelték a neuronokat a kezelt agyból, és elektromosan stimulálták azokat, a sejtek reakciója azt jelezte, hogy éltek.


Megvizsgálták a mesterséges vért is, amelyet a disznók agyába pumpáltak, azután, hogy kivezették belőle, és kiderült, hogy az agy sejtjei felvették a vércukrot és az oxigént és szén-dioxidot termeltek, ami szintén annak jele, hogy működtek.

Az is kiderült a kísérletben, hogy a véredényeket tágító gyógyszerre is reagáltak a kezelt agy véredényei.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy ha hat óránál tovább kezelik az agyat, vajon fenn tudják-e tartani a megfigyelt sejtműködést. (MTI)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.08.17 18:20

Vízválság fenyeget egy geológus szerint

Súlyos vízválság fenyegeti a Földet, népességének negyede már most sem jut elegendő vagy megfelelő minőségű ivóvízhez - hívta fel a figyelmet Juhász Árpád geológus szombaton az M1 aktuális csatornán. ... 
2019.08.16 09:31

Mit gondolsz, Magyarország hány százalékát borítja erdő?

Elég nagy lemaradásban vagyunk az EU-s átlaghoz képest az erdőterületek nagyságát tekintve, még úgyis, ha az ország teljes területének arányában nézzük a számokat. Az EU-s átlag ugyanis 41,7 százalék volt... 
2019.08.14 13:14

Megvan, ki vitte el minden idők legnagyobb európai lottónyereményét

Minden idők legnagyobb, 209 millió eurós (67,7 milliárd forint) európai lottónyereményét ütötték meg kedden este Olaszországban a Superenalotto hatoslottón. A nyertes szelvényt az észak-olaszországi... 
2019.08.17 17:06

A horvát autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép

Autópályán hajtott végre kényszerleszállást egy kisrepülőgép szombaton Horvátországban - számolt be a 24Sata című helyi napilap. A gépen, amely a Zágrábot Rijekával összekötő A6-os sztrádán landolt... 
2019.08.15 16:29

A legdurvább sztereotípiát rombolja le a nőkről és a férfiakról egy új kutatás

A nők nem jobbak a férfiaknál a megosztott figyelem terén - állapította meg egy német kutatócsoport. Az Aacheni Egyetem kutatócsoportja Patricia Hirsch vezetésével 48 férfival és 48 nővel végzett teszteket.... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium