Felejtsünk el mindent, amit eddig az agyhalálról tudtunk?

2019. április 18. 21:14    
nyomtatás
 
A Yale Egyetem kutatónak sikerült újjáéleszteni alapvető sejtaktivitást órákkal korábban levágott sertések agyában. A sikeres kísérlet reményt adhat a stroke és az agysérülések kezelésében, de egyúttal a halál eddigi definíciójáról is kérdéseket vet fel.

A tudósok hangsúlyozták, hogy a kísérlet során a levágott disznók agya semmit sem érzékelt, és az állat nem is nyerte vissza tudatát. Orvosi értelemben "ez nem élő agy" - jelentette ki Nenad Sestan, a Yale Orvosi Egyetemének tudósa a Nature csütörtöki számában megjelent tanulmány egyik szerzője. A kutatók azt is leszögezték, hogy nem is volt szándékukban megkísérelni a levágott fejű disznók tudatának újraélesztését.

A kutatás mégis egy sor bioetikai kérdést hozott a felszínre, köztük az agyhalál definíciójának problémáját és azokat a lehetséges következményeket, amelyek a szervadományozással kapcsolatos protokollt érintik.


A kutatás eredményei a szerzők szerint nem hoztak konkrét klinikai áttörést az emberek számára. Ugyanakkor az agyhalállal kapcsolatos, régóta érvényben lévő alapvető meghatározásokat sikerült cáfolniuk, köztük azt is, hogy a létfontosságú sejtaktivitás visszafordíthatatlanul megszűnik másodpercekkel, percekkel az után, hogy a sejtek oxigén és vérellátása megszűnik.

A Yale kutatói 32 vágóhídon levágott sertés fejét használták a kísérletben. A tanulmány szerint a sertések agyába négy órával a fej levágása után pumpáltak speciális művért. Az agy nem mutatott olyan elektromos aktivitást, ami arra utalt volna, hogy a tudat visszatért volna, de hatórás pumpálás után a tudósok megállapították, hogy az agy bizonyos területén a beavatkozás hatására újra életre keltek a sejtek, míg a nem kezelt agysejtek pusztulásnak indultak.

Amikor kiemelték a neuronokat a kezelt agyból, és elektromosan stimulálták azokat, a sejtek reakciója azt jelezte, hogy éltek.


Megvizsgálták a mesterséges vért is, amelyet a disznók agyába pumpáltak, azután, hogy kivezették belőle, és kiderült, hogy az agy sejtjei felvették a vércukrot és az oxigént és szén-dioxidot termeltek, ami szintén annak jele, hogy működtek.

Az is kiderült a kísérletben, hogy a véredényeket tágító gyógyszerre is reagáltak a kezelt agy véredényei.

A kutatók most azt vizsgálják, hogy ha hat óránál tovább kezelik az agyat, vajon fenn tudják-e tartani a megfigyelt sejtműködést. (MTI)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.05.23 08:46

Ezekben a városokban keresik a legtöbb pénzt az emberek - Kijött a friss tanulmány

A Deutsche Bank friss elemzése szerint tavaly az átlagos bérek 31%-kal nőttek San Franciscóban, ezzel pedig ez a város nyerte el a legjobb kereseteket felmutató város címét a világon. Idén egy san franciscói... 
2019.05.23 08:12

Teljesen lezárták az M3-ast a főváros felé

Baleset miatt lezárták az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalát csütörtök reggel a 210-es kilométernél, ahol egy kisbusz és egy kisteherautó karambolozott. A katasztrófavédelem azt közölte, hogy... 
2019.05.22 17:02

Baráti fricska a BMW-től a Mercinek

Egy videó a Daimler leköszönő vezérigazgatójának, Dieter Zetschének az utolsó napjáról. A poént nem lőnénk le, csak annyit mondunk, hogy a videót a BMW tette közzé 😊 ... 
2019.05.23 16:50

Csak most iktatták be, máris az ukrán elnök lemondását követelik

Kevesebb mint két nap leforgása alatt csütörtökre több mint 25 ezer szavazatot gyűjtött össze az ukrán elnök honlapján az az elektronikus petíció, amelynek szerzője lemondásra szólítja fel Volodimir Zelenszkij... 
2019.05.19 07:55

Újabb áruszállító horror: Hegyeshalomnál készült ijesztő kép egy kisteherautóról

Lassan nem telik el hét anélkül, hogy ne jelenne meg a magyar sajtóban egy-egy olyan kép vagy videó, amely külföldi sofőrök egészen hajmeresztő mutatványait szemlélteti. Most a Kisalföld tett közzé egy... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium