Hajóbaleset Velencében: trükkel zárnák ki az óriáshajókat a városból

MTI
2019. június 20. 17:20    
nyomtatás
 
Miután a napokban egy óriási tengerjáró hajó irányíthatatlanná vált az olaszországi Velence városában és nekiütközött egy turistahajónak, négy embert megsebesítve, még erősebb lett a tiltakozás a városban az óriási tengerjáró hajók beengedése ellen és a polgármester most egy trükkös lépésre szánta el magát.

Azt közölte ugyanis, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez fordul (UNESCO) és kérni fogja, hogy a várost helyezzék át a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, mert így hathatósabban tud majd fellépni. Erre azért szánta el magát a polgármester, mert az olasz közlekedési miniszter nem hajlandó támogatni azt a tervet, hogy a tengerjáró hajókat elirányítsák a forgalmas Giudecca-csatornából.

Luigi Brugnaro polgármester a Radio 24-nek nyilatkozva azt mondta:

Írni fogunk az UNESCO-nak és kérjük a világörökségi listán szereplő város átsorolását a veszélyeztetett helyszínek közé. Velence veszélyben van és veszélyeztetve érezzük magunkat.

Brugnaro közölte, a városvezetés nem bízik a kormányban, különösen Danilo Toninelli közlekedési miniszter hagyta cserben a települést, aki elvetette az előző kormány által elfogadott tervet, amely szerint a zsúfolt csatornákat lezárnák a nagy tengerjáró hajók elől.

Az összeütközés után több ezer velencei tüntetett a szűk csatornákra behajtó tengerjáró hajók ellen, a közlekedési tárca június végére ígért valamilyen megoldást. A miniszter a múlt héten ellátogatott a városba, de nem találkozott az önkormányzati vezetőkkel, hogy megvitassa az eredeti tervet, vagy alternatív javaslattal álljon elő.

A 40 ezer tonnánál nagyobb hajókat 2014-ben már egyszer kitiltották Velencéből, ezt a rendelkezést azonban egy évvel később az olasz közigazgatási bíróság semmisnek nyilvánította.

Az IlSole24Ore olasz gazdasági napilap szerint Velencébe tavaly több mint ötszáz nagyhajó hajtott be, 1,5 millió turistával. Ez több mint 280 millió euró bevételt jelentett a város számára.

Az UNESCO 2017-ig adott határidőt az olasz hatóságoknak arra, hogy hozzanak hathatós intézkedéseket a város műemlékeinek és törékeny környezetének megvédésére, ellenkező esetben a veszélyeztetett helyszínek listájára teszi Velencét. Később a határidőt egy évvel, majd újabb három évvel meghosszabbították, mondván a városvezetés kedvező intézkedéseket hozott a turistaáradat feltartóztatására.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.07.17 16:03

Már csak a világ harmadik leggazdagabb embere Bill Gates

Már csak a világ harmadik leggazdagabb embere Bill Gates, miután a francia luxuscég, az LVMH tulajdonosa, Barnard Arnault lekörözte. A részvényárfolyam-változások alapján naponta frissülő Bloomberg Bilionaires... 
2019.07.16 18:11

Itt a valaha volt legpontosabb mérés a tengerszint-emelkedésről

Évente 2,2 milliméterrel emelkedik a tengerszint az Északi-sarkvidék térségében - derítette ki egy német-dán kutatócsoport műholdas mérések alapján. Az óceánok vízszintje általánosan emelkedik a klímaváltozás... 
2019.07.16 09:25

Soha többé nem akarsz csirkehúst enni gyorsétteremben, ha ezt megnézed

Kijött az első trailere a Super Size Me 2 c. filmnek. Morgan Spurlock dokumentumfilmes 2004-ben nagy botrányt kavart, amikor 30 napon keresztül csak McDonald's-os ételeket evett, most azt mutatja be, miből... 
2019.07.16 17:05

Ezt döntsd meg: 1 másodperc alatt kirakja a Rubik-kockát

A Kaliforniai Egyetem kutatói által létrehozott mesterséges intelligencia valamivel több mint egy másodperc alatt kiforgatta a Rubik-kockát. A DeepCubeA nevű algoritmus oldotta meg ily sebesen az 1974-ben... 
2019.07.16 10:48

Új módszert fedezett fel a Nestlé: már nem kell hozzáadott cukor a csokihoz

Új módszert fedezett fel a Nestlé, amivel hozzáadott cukor nélkül készülhetnek a csokoládéi, örülhetnek ennek a természetességet szem előtt tartó és az egészséges életmódot követő fogyasztók. Lesz édesítőanyag... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium