Trump: "én egy stabil zseni vagyok"

2018. július 12. 12:58    
nyomtatás
 
Igazán beszédes az, amikor a világ legnagyobb katonai hatalmának első embere a válságtanácskozással tarkított NATO-csúcs végén önmaga nagyszerűségét dicsőíti. Ez történt percekkel ezelőtt (ma is), ugyanis Donald Trump amerikai elnököt megkérdezték a sajtótájékoztatón arról, hogy miután a többi tagállamot erősen ösztökélte a nagyobb katonai kiadásokra, máshogy száll-e majd fel az Air Force One-ra, azaz máshogy érez-e majd a NATO iránt. Ő nemes egyszerűséggel így reagált:

Én egy stabil zseni vagyok.


A furcsa kijelentésre két lehetséges magyarázatot is meg tudunk fogalmazni:
  • Egyrészt ezzel reagált a konkrét felvetésre, hiszen azt akarta érzékeltetni, hogy mivel mindig jól átlátja a dolgokat, ezért a nézetei stabilak és következetesek (ez tegnap sem volt igaz), így most sincs szüksége azok megváltoztatására, azaz ő következetesen zseni.
  • Másrészt - ahogy az rendszeresen előfordul -, a sokszor használt kifejezéseiből és paneljeiből épít fel kontextustól függetlenül egy választ, és ezzel egyfajta kitérő választ ad a kérdésre.

Korábban egyébként egyszer már kiírta a Twitterre ugyanezt az önmagát magasztaló kifejezést, miután Michael Wolff a "Tűz és düh" című könyvében azt mutatta be, hogy mekkora zűrzavar uralkodik a Fehér Házban Trump miatt.

Trump: "én egy stabil zseni vagyok"


A téma kapcsán egyébként egy minapi cikkünk is eszünkbe jutott még, amelyben külső szerzőnk azt feszegette: miért gondolják a buta emberek okosnak magukat. Meg is adta rá a választ:

egy kognitív torzítás hatására minél kevésbé ért valaki egy dologhoz, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását, méghozzá azért, mert a hozzá nem értés ellehetetleníti a helyes önértékelést is.


Címlapkép forrása: Brendan SMIALOWSKI / AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

Fórum


2019.02.16 09:03

Donald Trump a Twitter koronázatlan királya - Egy ábra, ami többet mond minden szónál

Donald Trump amerikai elnök köztudottan szereti, és aktívan használja is a Twittert. Több mint 58 millió követője van, akikkel napi szinten osztja meg véleményét közéleti, politikai és gazdasági kérdésekben.... 
2019.02.15 17:52

Világraszóló segélykoncertet szervez a milliárdos Venezueláért

Jövő péntekre gigantikus segélykoncertet szervez Venezueláért Richard Branson amerikai milliárdos - jelentette be maga az érintett. Nevekkel egyelőre nem rukkolt elő, de erős felhozatalt ígért. A ma... 
2019.02.14 10:23

Kijött a friss lista: ez a leggazdagabb 10 város Amerikában

Már három éve a kaliforniai Atherton rendelkezik a leggazdagabb közösséggel az USA-ban, ahol a háztartások átlagos bevétele meghaladta a 450 ezer dollárt 2017-ben. A második a listán a New York állambeli... 
2019.02.11 08:35

Kínos: az IKEA lefelejtette Új-Zélandot a térképről, és most nem győz bocsánatot kérni

Kissé kínos helyzetbe került az IKEA az USA-ban, miután egy sasszemű vásárló észrevette, hogy az áruházlánc által értékesített világtérképről lemaradt Új-Zéland. Egy Reddit-felhasználó posztolt a napokban... 
   
Jön a többi...
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír
Prémium