Uniós források

Beruházásokra elérhető új támogatási maximumok július 1-től

Portfolio
Beruházásokhoz elérhető támogatási maximumok változása 2014-2020-ig terjedő időszakra - mit kell tudni?
Tudta, hogy július 1-től jelentősen változnak a maximumai azoknak az EU-s finanszírozású támogatásoknak és elérhető fejlesztési adókedvezményeknek, amelyeket nagyvállalatok vehetnek igénye pl. a Közép-Magyarország régióban, így Budapest vonzáskörzetében is?

Korábban ebben a régióban a nagyvállalati beruházásokra Budapesten a beruházási érték max. 10%-ig, Pest megye többi részében max. 30%-ig terjedő támogatás illetve adókedvezmény volt elérhető, a támogatási térkép azonban júliustól jelentősen megváltozik: ezentúl Budapesten és a környéki nem kedvezményezett településeken (mint például Biatorbágy, Budaörs, Dunakeszi, Göd, Mogyoród, Szentendre vagy Törökbálint) létrehozott nagyvállalati beruházások már egyáltalán nem részesülhetnek ilyen forrású támogatásban.

A korábbi 30%-os mértékhez képest 20%-ra csökken a támogatási intenzitás Solymáron, Piliscsabán, Pilisjászfalun, Pilisvörösváron, míg egyes külön felsorolt területeken a korábbinál magasabb, 35%-os támogatási intenzitás lesz érvényben többek között Dunaharasztin, Érden, Gödöllőn, Halásztelken, Nagytarcsán vagy Vácott.
5%-kal csökken a támogatási intenzitás a Közép-Dunántúli (a korábbi 40%-ról 35%-ra) és Nyugat-Dunántúli (30%-ról 25%-ra) régiókban.

A 2014. júliusától érvényes nagyvállalatokra meghatározott támogatási intenzitások (azaz az a mutató, amely kifejezi, hogy a jelenértékre számított elszámolható beruházási költségek értékének mekkora hányadának megfelelő támogatás vehető igénybe) a következők:

RégiókMaximális támogatási intenzitások 2014. június 30-igMaximális támogatási intenzitások 2014. július 1-tol
Észak-Magyarország, az Észak-Alföld, a Dél-Alföld és a Dél-Dunántúl50%50%
Közép-Dunántúl40%35%
Nyugat-Dunántúl30%25%
Budapest10%0%
Abony, Alsónémedi, Áporka, Aszód, Bag, Bernecebaráti, Cegléd, Csemő, Dabas, Domony, Dömsöd, Dunaharaszti, Ecser, Érd, Farmos, Felsőpakony, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Gödöllő, Gyál, Gyömrő, Halásztelek, Hévízgyörk, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Kartal, Kemence, Kiskunlacháza, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Maglód, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Monor, Nagybörzsöny, Nagykáta, Nagykőrös, Nagytarcsa, Nyársapát, Ócsa, Örkény, Pécel, Perőcsény, Péteri, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Ráckeve, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetszentmiklós, Szob, Szokolya, Táborfalva, Tápióbicske, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Tura, Újhartyán, Újszilvás, Üllő, Vác, Váckisújfalu, Valkó, Vámosmikola, Vecsés, Verőce, Verseg és Zebegény30%35%
Piliscsaba, Pilisjászfalu, Pilisvörösvár és Solymár30%20%
Pest megye többi része30%0%

Kisvállalkozásokra - a szállítási ágazat kivételével - a fenti értékeknél 20 százalékponttal magasabb, középvállalkozásokra 10 százalékponttal magasabb intenzitás vonatkozik, azaz egy kisvállalkozás akár budapesti beruházása tekintetében is érvényesíthet - a törvényi feltételek fennállása esetén - a beruházás értékének maximum 20%-ig adókedvezményt illetve vehet igénybe támogatást.

Nem ez a fejlesztési adókedvezményeket érintő egyetlen jövőbeni változás: a minap fogadta el az Országgyűlés egy a fejlesztési adókedvezmény szabályait is módosító javaslatot, mely a nagyvállalatok részére többnyire szigorúbb, a kis- és középvállalkozásokra pedig jellemzően kedvezőbb szabályokat ír elő.

Mit érdemes mihamarabb átgondolni?
  • Amennyiben vállalkozása a közeljövőben adókedvezményre vagy támogatásra jogosító beruházást tervezett, érdemes áttekinteni, hogy a régi, vagy a július 1-től érvényes támogatási intenzitással jár-e jobban, változik-e az érintett terület támogatási intenzitása.
  • Amennyiben a régi szabály kedvezőbb, érdemes lehet mielőbb bejelenteni a változás hatályba lépése előtt, azaz 2014. június 30-áig olyan beruházást, amelyet azokban a településeken terveznek, amelyek kikerülnek 2014. július 1-jétől a támogatott települések sorából, vagy a támogatás intenzitás csökken. Ilyen települések a teljesség igénye nélkül pl. Budapest, Budaörs, Törökbálint, Biatorbágy, Dunakeszi, Göd, Mogyoród vagy Szentendre.
  • Amennyiben a júliustól hatályos intenzitás kedvezőbb és a beruházás még nem lett bejelentve, valamint a halasztásnak gazdaságilag nincs akadálya, érdemes megvárni a bejelentéssel és a beruházással 2014. július 1-ét (pl. Dunaharaszti, Érd, Gödöllő, Halásztelek, Vác esetében).
  • Tekintve, hogy az Országgyűlés által elfogadott javaslat jelentősen változtat a fejlesztési adókedvezmény feltételein (pl. foglalkoztatásnövelési kritériumok, támogatható beruházások fogalma), és a kihirdetést követő napon hatályba lép, javasoljuk, hogy konkrét beruházással kapcsolatos döntés előtt vizsgálják meg ennek az adott beruházásra gyakorolt hatását.Beruházásokra elérhető új támogatási maximumok július 1-től
Az elemzések szerzői igyekeztek olvasmányos, ugyanakkor szakszerű általános információval szolgálni. A leírtak általános jellegéből adódóan, valamint az esetleges jogszabályi változások miatt kérjük, hogy a leírtak személyre szabott értelmezésével kapcsolatban lépjenek kapcsolatba velünk.

(x)
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
DBZOL20200106014