Uniós források

Lázár: szeptemberben jöhetnek az új pályázati kiírások (3.)

Portfolio
Lezárulóban van az Európai Bizottság és Magyarország között a következő 7 éves uniós költségvetési ciklussal összefüggő Partnerségi Megállapodás megtárgyalása, így nincs akadálya annak, hogy a dokumentumot a következő egy hónapban alá tudjuk írni - jelentette be a mai, elsősorban agrárjellegű és belpolitikai témákat taglaló sajtótájékoztatón Lázár János.

Szeptemberben jöhetnek az első kiírások

A Miniszterelnökség vezetője a 2014-2020-as EU-költségvetési ciklus kapcsán hangsúlyozta: Magyarország nyertesen került ki a forrásokkal kapcsolatban folytatott tárgyalásokból és ez azt jelenti, hogy a következő 7 évben az EU-s fejlesztési alapokból 7200 milliárd forint áll rendelkezésre, valamint a vidékfejlesztésre 1100 milliárd forintot kap hazánk.

Lázár tájékoztatása szerint mivel a következő egy hónapban az említett Partnerségi Megállapodás aláírásra kerülhet, így 2014 őszén az összes EU-s forrás tekintetében megkezdhetik a pályázati pénzek kiosztását. A Miniszterelnökség vezetője kijelentette: mindez azt jelenti, hogy "várhatóan szeptemberben az első támogatási kiírások megjelenhetnek".

A múlt héten már volt a sajtóban a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselője felől olyan jelzés, hogy bizonyos pályázati kiírások az október 15.-i korábbi céldátum előtt, már nyár végén is megjelenhetnek.A vidéki munkahelyek növelése a fő cél

Lázár János az agrártámogatási rendszer átalakításával kapcsolatban (amelyet részben Fazekas Sándor szakminiszter, részben ő jelentett be) azt hangsúlyozta többször is, hogy a kormány a nagy agrárvállalkozók érdekeire tekintet nélkül hozta meg döntéseit és az volt a fő szempont, hogy a vidék népességmegtartó ereje, foglalkoztatási környezete javuljon, minél több munkahely maradjon meg, illetve jöjjön létre.

A konkrét bejelentéseket külön cikkünkben foglaltuk össze:Lázár összefoglalójában elismerte, hogy az új földalapú támogatási rendszer nagy vesztesei azok az agrárgazdaságok, amelyek 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodnak és kizárólag növénytermesztéssel foglalkoznak, valamint nem igazán munkaintenzív termelés szerint (kevés foglalkoztatottal) működnek.

A miniszter egyértelműsítette: az ebbe a kategóriába tartozó gazdálkodók lényegében ki lesznek tiltva az agrártámogatások köréből, de az új rendszer ösztönzi őket is, hogy állattartással is foglalkozzanak.

Lázár szerint az elmúlt években "kevesen nagyon jól jártak", de most azt a célt tűzték ki, hogy többen járjanak jól. Hozzátette: a néppárti kormány a nagyokkal szemben a kicsik oldalára fog állni a következő 4 évben is.

Lényeges költségvetési hatás

Mind Lázár, mind Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter jelezte: a földalapú támogatási rendszer átalakítása mellett a kormány múlt pénteken egy fontos költségvetési kihatású döntést is hozott. Az uniós költségvetési deficit- és adósságcsökkentési elvárások mellett is úgy határozott a kormány, hogy 2020-ig (azaz 6 év év alatt) összesen 212 milliárd forintnyi többlet költségvetési támogatást ad az állattartóknak.

A döntés háttere az, hogy a nagygazdaságoktól évente mintegy 20 milliárd forintot von el az átalakuló földalapú támogatási rendszerrel a kormány (6 év alatt 120 milliárd forintot). Lázár szavai szerint ezt a 212 milliárdos plusz költségvetési támogatást az Európai Unió vagy korábban, vagy most jóváhagyta és mintegy 7 támogatási típuson keresztül legálisan ki lehet majd fizetni.
  

Amennyiben jól értjük az elhangzott különböző számokat, akkor a nettó költségvetési hatás a következő 6 évben a 120 milliárd forint (megmaradó, átcsoportosítandó támogatás) és a 212 milliárdos állattenyésztési támogatás különbsége, azaz mintegy 90 milliárd forint. Ez 6 évre losztva évente csekély többlet költségvetési kiadás lenne. Így lényegében nem jelentene érdemi (plusz) kockázatot a büdzsére és a brüsszel felőli államházartási/államadósság-csökkentési elvárásokra nézve.
koronavirus
koronavirus romania jarvany
koronavirus szlovakia kijarai tilalom
boris johnson brexit
franciaorszagparizs
palaolaj
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfoliókezelő

Junior portfoliókezelő
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Thierry Breton europai bizottsag koronavirus valsag javaslat