Uniós források

Mire költjük ezt a borzalmasan nagy összeget?

Portfolio
A Portfolio összesítése szerint abban a 7 Operatív Programban, amelyeket a közelmúltban hozott nyilvánosságra a kormány, mintegy 6960 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre Magyarország számára a 2014-2020-as ciklusban. Ezek persze még nem a végleges számok, hiszen az Európai Bizottságnak még el kell ezeket fogadnia, de jó közelítést adnak arra, hogy mely fejlesztési irányokra (ún. prioritástengelyekre) mennyi pénz áll rendelkezésre és egyúttal a döntő részét lefedik annak a 7200 milliárd forintnyi összegnek, amelyet a minap említett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón.
Haladunk a pályázati kiírások felé

Gőzerővel zajlik az az előkészítő munka Magyarországon, hogy a kormány legfrissebb jelzésének megfelelően a nyár végén megjelenhessenek azok az első pályázatok, amelyek már a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklushoz, azaz a Széchenyi 2020 keretprogramhoz tartoznak. Ennek egyik jele, hogy július második felében megjelentek a Miniszterelnökség pályázati oldalán azon Operatív Programok (sokadik verziós) tervezetei, amelyeket a kormány jóváhagyás után benyújtott az Európai Bizottságnak.

Szintén fontos volt az, hogy a minap megjelent a Magyar Közlönyben: a kormányfő elrendelte az átdolgozott Partnerségi Megállapodás Európai Bizottsághoz történő hivatalos benyújtását, valamint felhatalmazást adott arra, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások az Operatív Programokról Brüsszellel.

Megjelentek a Széchenyi 2020 operatív programjai

A Magyarország számára 2014-2020 között rendelkezésre álló uniós források felhasználásához - a széleskörű társadalmi egyeztetés eredményeképp - elkészült és az Európai Bizottsággal történő hivatalos tárgyalásra benyújtásra került 7 Operatív Program, amelyek illeszkednek az EU2020 stratégiához. A benyújtott programok tekintettel vannak arra, hogy a támogatások célzottan arra a területre jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk - emeli ki a Miniszterelnökség közleménye.

A Portfolio az alábbi hét OP beruházási stratégiájának összegzése során úgy kalkulált, hogy mintegy 6960 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre a különböző prioritástengelyek céljainak megvalósítására. Ezt 295,1-es euró/forint mellett kalkuláltuk, amely átváltási arányt például a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program tartalmazta (a 2013. évi hivatalos MNB árfolyam 296,9 az egész év átlagában). Amint az alábbi ábrán látszik: messze a legnagyobb forrást éppen a GINOP tartalmazza a kormány azon célkitűzésével összhangban, hogy a következő uniós ciklusra rendelkezésre álló pénzek legalább 60%-át gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

Mire költjük ezt a borzalmasan nagy összeget?
Lássuk a hét Operatív Programot és fő céljait!

Az alábbiakban a hét, már nyilvánosságra hozott Operatív Program rövid összegzését, illetve egy direkt linken a tartalmát mutatjuk be:

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, azaz a GINOP egyik legfontosabb célkitűzése Magyarország foglalkoztatási rátájának 75%-ra való emelése. Ehhez egyrészt új munkahelyeket kell létesíteni, másrészt a munkát vállalni akarók képességeit kell fejleszteni. A program további két fontos célkitűzése az ország innovációs képességeinek és kapacitásainak, valamint a magyar ipari és szolgáltató szektornak a fókuszált fejlesztése.

A TOP, azaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programfő küldetése, hogy kereteket biztosítson a területileg decentralizált fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához. Fejlesztései között helyet kapnak a közvetlenül a közszférára, a helyi társadalomra és környezetre irányuló fejlesztések is.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) elsődleges célja a közlekedés hálózatának és infrastruktúrájának fejlesztése, a transzeurópai közlekedési hálózaton keresztül a városi közlekedésen át, egészen a környezetbarát megoldásokig.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) célja, hogy a magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővülésére épülő gazdasági növekedés az emberi élet és a környezeti elemek - hosszú távú változásokat is figyelembe vevő - védelmével összhangban valósuljon meg.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, azaz az EFOP elsődleges célja, hogya humán tőke és a társadalmi környezet javításával járuljon hozzá a társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezeléséhez. Az EFOP a gyakorlatban nemcsak a szegénység elleni küzdelemből fogja kivenni a részét, de hangsúlyt helyez a társadalmi kohézió erősítésére, az egészségügyi beruházásokra, a köznevelés minőségének fejlesztésére, kiemelt tekintettel a korai iskolaelhagyás csökkentésére, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számának növelésére és a kutatás-fejlesztésre.

A VEKOP, azaz Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program segítségével kívánjuk biztosítani Magyarország egyetlen "fejlettebb" régiójának további fejlődését, gazdasági versenyképességének további növekedését, illetve a régión belüli fejlettségbeli különbségek csökkenését.

A közigazgatás, és a közszolgáltatási szféra kiemelt fejlesztéseit a Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) nyomán hajtjuk végre. Az operatív program ad egyben helyet a 2014-2020 időszakban az ESB alapok végrehajtásához szükséges tagállami funkciók finanszírozásához felhasználható technikai segítségnyújtás forrásoknak.
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693