Uniós források

Mire költjük ezt a borzalmasan nagy összeget?

Portfolio
A Portfolio összesítése szerint abban a 7 Operatív Programban, amelyeket a közelmúltban hozott nyilvánosságra a kormány, mintegy 6960 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre Magyarország számára a 2014-2020-as ciklusban. Ezek persze még nem a végleges számok, hiszen az Európai Bizottságnak még el kell ezeket fogadnia, de jó közelítést adnak arra, hogy mely fejlesztési irányokra (ún. prioritástengelyekre) mennyi pénz áll rendelkezésre és egyúttal a döntő részét lefedik annak a 7200 milliárd forintnyi összegnek, amelyet a minap említett Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy sajtótájékoztatón.
Haladunk a pályázati kiírások felé

Gőzerővel zajlik az az előkészítő munka Magyarországon, hogy a kormány legfrissebb jelzésének megfelelően a nyár végén megjelenhessenek azok az első pályázatok, amelyek már a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklushoz, azaz a Széchenyi 2020 keretprogramhoz tartoznak. Ennek egyik jele, hogy július második felében megjelentek a Miniszterelnökség pályázati oldalán azon Operatív Programok (sokadik verziós) tervezetei, amelyeket a kormány jóváhagyás után benyújtott az Európai Bizottságnak.

Szintén fontos volt az, hogy a minap megjelent a Magyar Közlönyben: a kormányfő elrendelte az átdolgozott Partnerségi Megállapodás Európai Bizottsághoz történő hivatalos benyújtását, valamint felhatalmazást adott arra, hogy kezdődjenek meg a tárgyalások az Operatív Programokról Brüsszellel.

Megjelentek a Széchenyi 2020 operatív programjai

A Magyarország számára 2014-2020 között rendelkezésre álló uniós források felhasználásához - a széleskörű társadalmi egyeztetés eredményeképp - elkészült és az Európai Bizottsággal történő hivatalos tárgyalásra benyújtásra került 7 Operatív Program, amelyek illeszkednek az EU2020 stratégiához. A benyújtott programok tekintettel vannak arra, hogy a támogatások célzottan arra a területre jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rájuk - emeli ki a Miniszterelnökség közleménye.

A Portfolio az alábbi hét OP beruházási stratégiájának összegzése során úgy kalkulált, hogy mintegy 6960 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre a különböző prioritástengelyek céljainak megvalósítására. Ezt 295,1-es euró/forint mellett kalkuláltuk, amely átváltási arányt például a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program tartalmazta (a 2013. évi hivatalos MNB árfolyam 296,9 az egész év átlagában). Amint az alábbi ábrán látszik: messze a legnagyobb forrást éppen a GINOP tartalmazza a kormány azon célkitűzésével összhangban, hogy a következő uniós ciklusra rendelkezésre álló pénzek legalább 60%-át gazdaságfejlesztésre kell fordítani.

Mire költjük ezt a borzalmasan nagy összeget?
Lássuk a hét Operatív Programot és fő céljait!

Az alábbiakban a hét, már nyilvánosságra hozott Operatív Program rövid összegzését, illetve egy direkt linken a tartalmát mutatjuk be:

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, azaz a GINOP egyik legfontosabb célkitűzése Magyarország foglalkoztatási rátájának 75%-ra való emelése. Ehhez egyrészt új munkahelyeket kell létesíteni, másrészt a munkát vállalni akarók képességeit kell fejleszteni. A program további két fontos célkitűzése az ország innovációs képességeinek és kapacitásainak, valamint a magyar ipari és szolgáltató szektornak a fókuszált fejlesztése.

A TOP, azaz a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programfő küldetése, hogy kereteket biztosítson a területileg decentralizált fejlesztések tervezéséhez és megvalósításához. Fejlesztései között helyet kapnak a közvetlenül a közszférára, a helyi társadalomra és környezetre irányuló fejlesztések is.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) elsődleges célja a közlekedés hálózatának és infrastruktúrájának fejlesztése, a transzeurópai közlekedési hálózaton keresztül a városi közlekedésen át, egészen a környezetbarát megoldásokig.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) célja, hogy a magas hozzáadott értékű termelésre és a foglalkoztatás bővülésére épülő gazdasági növekedés az emberi élet és a környezeti elemek - hosszú távú változásokat is figyelembe vevő - védelmével összhangban valósuljon meg.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program, azaz az EFOP elsődleges célja, hogya humán tőke és a társadalmi környezet javításával járuljon hozzá a társadalmi felzárkózási és népesedési kihívások kezeléséhez. Az EFOP a gyakorlatban nemcsak a szegénység elleni küzdelemből fogja kivenni a részét, de hangsúlyt helyez a társadalmi kohézió erősítésére, az egészségügyi beruházásokra, a köznevelés minőségének fejlesztésére, kiemelt tekintettel a korai iskolaelhagyás csökkentésére, a felsőfokú végzettséggel rendelkezők számának növelésére és a kutatás-fejlesztésre.

A VEKOP, azaz Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program segítségével kívánjuk biztosítani Magyarország egyetlen "fejlettebb" régiójának további fejlődését, gazdasági versenyképességének további növekedését, illetve a régión belüli fejlettségbeli különbségek csökkenését.

A közigazgatás, és a közszolgáltatási szféra kiemelt fejlesztéseit a Közigazgatás- és Közszolgáltatás Fejlesztési Operatív Program (KÖFOP) nyomán hajtjuk végre. Az operatív program ad egyben helyet a 2014-2020 időszakban az ESB alapok végrehajtásához szükséges tagállami funkciók finanszírozásához felhasználható technikai segítségnyújtás forrásoknak.
varga mihaly penzugyminiszter
parlament
GettyImages-618656563
mcdonald's
bigben
boeing 737 max
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
B11986CB-992B-864C-AC57-1B78C043F576