Uniós források

Elkezdte kifizetni Brüsszel az április 15. utáni számlákat

Portfolio
Az Európai Bizottság megindította az április 15. után benyújtott magyar fejlesztési számlák kifizetését - erősítette meg a vs.hu ma reggeli információit Csepreghy Nándor az MTI-nek. A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára hozzátette, hogy bár az intézményrendszeri átalakítás brüsszeli vizsgálata még nem fejeződött be, de a jelek szerint az EB rövid időn belül elfogadhatja azt, így hamarosan aláírható lesz a partnerségi megállapodás. Mindez azért fontos, mert jelentősen növeli annak a kormányzati tervnek a realitását, hogy nyár végén valóban kiírásra kerülhessenek az első pályázatok a 2014-2020-as új fejlesztési ciklus keretében érdemi magyar költségvetési kockázat nélkül.
Volt egy kis "elakadás"

A vs.hu információi szerint az elmúlt héten három operatív program, összesen 25,8 milliárd forintnyi költségnyilatkozatát utalta át az Európai Bizottság a magyar kormány számára és mindhárom esetben április 15. utáni számlákról van szó (a kifizetések leállítása a magyar intézményrendszerben akkor életbe lépett átalakításokkal függött össze). Az újraindított kifizetés azért jelentős fejlemény, mert amint mi is többször beszámoltunk róla: amíg Brüsszel nem végzett a magyar intézményrendszer átalakításának átfogó vizsgálatával, addig jelezte, hogy ne küldjünk számlákat (mert nem fizetik ki). Bár ahogy Csepreghy is jelezte, a vizsgálat még nem záródott le teljesen, de Brüsszel elkezdett utalni.

Ez összefügghet azzal is, hogy Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője július végén utasította az Államkincstárt, hogy kezdje el kiküldeni Brüsszelbe az április 15. keletkezett, addigra már felhalmozódott számlákat (feltehetően magyar fél növekvő bizonyosságot látott abban, hogy Brüsszel nem fogja ezek kifizetését visszautasítani). A számlák kifizetésére egyébként 60 nap áll Brüsszel rendelkezésére, de a jelek szerint a nyári szabadságolások mellett sem használta ki ezt az időkeretet az apparátus.Ahogy az eddig is ismert volt: az április 15. előtt keletkezett számlákat továbbra is fizette Brüsszel és a vs.hu információi szerint április 16-a óta összesen 30, korábban a magyar állam által megfinanszírozott uniós beruházás számláját fizette ki Brüsszel összesen 401,7 milliárd forint értékben. A legutóbbi tétel július 3-án érkezett.

A friss kifizetéseket az MNB által most már havonta publikálásra kerülő új módszertanú fizetési mérlegben is kerestük múlt héten, de a havi statisztika nem olyan részletezettségű, hogy abból képet kapnánk a nettó EU-transzferek havi áramlására. A március végéig ismert támogatási volumenről múlt hétfői elemzésünkben írtunk részletesen.A fizetési mérleg szerint a tavalyi negyedik negyedévben minden idők legmagasabb összege, 716 milliárd forintnyi nettó EU-transzfer érkezett Magyarországra, amelyet az idei első negyedévben 271 milliárd forintnyi újabb transzfer követett. A friss sajtójelentésben szereplő 402 milliárd forintnyi újabb átutalás nem számít kiugrónak, ha egyáltalán megfeleltethető a második negyedévi nettó EU-transzfer összegének.

Elkezdte kifizetni Brüsszel az április 15. utáni számlákat
Tényleg jön a pénz...

Csepreghy a vs.hu információjának ("az elmúlt napokban összesen 25,8 milliárd forintnyi számlát egyenlített ki az EB") megerősítése mellett azt is megjegyezte: "lényegében az a hír, hogy nincs hír". Ahogy az április végi sajtóértesülés kapcsán (leállt az április 15.-i kifizetésekkel Brüsszel) is hangsúlyozta: szó sincs felfüggesztésről, csak egyelőre megkértek minket, hogy ne küldjünk számlákat. Ma úgy fogalmazott, hogy ezt a helyzetet most feloldotta az Európai Bizottság.A magyar pályázati intézményrendszer átalakításában egyébként a minisztériumokba "integrált" Irányító Hatósági szervezetek számára a napokban tisztult a kép. Csepreghy szavai szerint a rendszerbeli módosítások kézzel fogható jelei már az ősszel induló pályázatoknál láthatóak lesznek a pályázók számára is.

A mai sajtóértesüléssel párhuzamosan a helyettes államtitkár jelezte, hogy például a Környezet és Energia Operatív Programnál, a Regionális Operatív Programnál, a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programnál, illetve a Gazdasági Fejlesztési Programnál indult most meg az új számlák kifizetése. Hangsúlyozta, hogy "a tények cáfolják azokat, akik úgy vélekedtek, hogy az intézményi rendszer átalakítása árt országnak, mert leállítja a Brüsszeli kifizetéseket".... bár még zajlik a vizsgálat

Jelezte ugyanakkor, hogy az intézményrendszeri átalakítás brüsszeli vizsgálata még nem fejeződött be, de a mostani brüsszeli jelzés mindenképpen előremutató. "Mi azt gondoljuk, hogy mindez azt jelenti: rövid időn belül várható a rendszer átalakításának végleges elfogadása".

Mindez pedig azt is jelenti, hogy napokon vagy heteken belül aláírható lesz Brüsszellel az a partnerségi megállapodás, amely a következő hét év forrás-felhasználását rögzíti, azt, hogy milyen célokra használható fel a rendelkezésre álló keretösszeg. Ez összességében - a mezőgazdasági forrásokkal együtt - mintegy 10 500 milliárd forint - emlékeztetett.

Ennek felhasználásáról, a tervezési keretekről alábbi elemzésünkben írtunk részletesen:
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
DBZOL20200106014