Uniós források

Csepreghy: tavasszal jönnek az új uniós pályázatok

MTI
Portfolio
Hat Operatív Program már megkapta a szakmai jóváhagyó nyilatkozatot az Európai Bizottságtól, így a 2014-2020-as fejlesztési időszak új pályázati kiírásainak megjelenése március-áprilisra várható - többek között ezt mondta el a köztelevízió ma reggeli műsorában Csepreghy Nándor. Lázár János múlt csütörtökön járt Brüsszelben és a találkozója után többek között azt hangsúlyozta, hogy áprilistól várhatók az új kiírások, illetve új közbeszerzési törvény is segítheti a Magyarországnak járó források jobb lehívási arányát.
A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára azt is hangsúlyozta, hogy az idénre tervezett 2100 milliárd forintnyi uniós támogatás lehívásával Magyarország egyetlen eurócentet sem veszít majd el a számára rendelkezésre álló 2007-2013-as uniós forráskeretből és a támogatások kifizetésében rekordév lehet az idei is. Csepreghy felidézte: tavaly 1863 milliárd forint kifizetése történt meg, ami szintén rekordnak számított már. Erről bővebben saját elemzésünkben írtunk:A kormány jelentősen könnyítette azokat az adminisztratív feltételeket, amelyeket a pályázóknak teljesíteniük kell a már megnyert támogatások lehívásához. Az új rendszert alapvetően azért dolgozták ki, hogy 2014-2020 között könnyebb legyen pályázni, mint korábban, de a könnyítéseket, egyszerűsítéseket a 2007-2013-as fejlesztések megvalósításához is engedélyezték - hangsúlyozta Csepreghy Nándor, hozzátéve, hogy a 2007-2013-as uniós ciklus utolsó pénzügyi éve zárul az idén.

A helyettes államtitkár szerint Magyarország esetében az volt a legnagyobb gond, hogy nehéz volt elnyerni az uniós forrásokat, túl sok adminisztráció terhelte a rendszert, ezért a periódus első időszakában lassú volt a pályázati források lehívása.

A következő években, 2020-ig a fejlesztéspolitika a gazdaságfejlesztésre és a munkahelyteremtésre koncentrál. Az ezekhez a célokhoz alkalmazkodó pályázók szinte biztosan kapnak forrásokat, a más fejlesztési elképzelésekkel rendelkezőknek a többletforrásokból kell megtalálni a saját fejlesztési lehetőségeiket, amellett, hogy egyre több banki finanszírozás is megjelenik a fejlesztéspolitikában - fogalmazott Csepreghy Nándor.

A helyettes államtitkár emlékezetett arra is: Magyarország a 2020-ig tartó időszakra tíz operatív programot nyújtott be az Európai Bizottságnak, ebből hat program már megkapta a szakmai jóváhagyó nyilatkozatot. Az új pályázati kiírások megjelenése március-áprilisra várható - tette hozzá Csepreghy Nándor.
forint és euro
építésvezető - Getty
koronavírus covid-19 járvány orvos
Csúnya veszteségbe szaladt bele a CIG Pannónia
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Elemző / Vezető elemző

Elemző / Vezető elemző
2020. május 19.
Portfolio HR Revolution 2020
2020. május 21.
FM & Office 2020
2020. május 21.
Future City 2020
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
európai uniós zászló európai bizottság