Uniós források

Több tucat szálloda épül uniós pénzből Magyarországon

MTI
Portfolio
Az elmúlt két évben összesen 69 szállodafejlesztés indult el Magyarországon és eddig 22 valósult meg uniós forrásból a Regionális Operatív Program (ROP) keretében - közölte a programot koordináló Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Napi Gazdasággal.
A fennmaradó 47, még nem lezárt projekt vidéki helyszíneken van folyamatban, amelyek átadására a következő években lehet számítani. A legutóbbi kormányzati jelzések szerint a szállodai férőhelyek bővítésével kapcsolatos fejlesztések a 2014-2020-as uniós ciklusban már csak olyan finanszírozási mix keretében lesznek támogathatók, amelyek visszatérítendő elemeket (hitel, garancia) is tartalmaznak, így feltehetően ez is fékezi majd a szállodaépítési hullámot az előttünk álló években. Ugyanebbe az irányba mutatnak a lapban megjelentetett érvek is.A tárca tájékoztatásának, illetve a cikknek a főbb üzenetei:
  • A befejezett fejlesztések átlagosan 220 millió forintos támogatást nyertek el, ami nagyságrendileg 66 százalékos támogatási intenzitást jelent
  • Az uniós csatlakozásunk óta eltelt tíz évben jelenősen nőtt a szállodai szálláshelyek száma, hiszen míg 2004-ben 824 szállodát regisztrált a KSH, addig ez 2013-ban már 1031 volt.
  • A szállodaszövetség főtitkára a lapnak azt mondta, hogy az elmúlt két évben lassult a szállodák számának növekedése, ugyanis a korábbi esztendők túlzott kapacitásbővülése miatt erősen leromlott a jövedelmezőségük, s ez óvatosságra intette a befektetőket, illetve a hitelező bankokat is.
  • A fővárosban ugyanakkor már a befektetői hajlandóság növekedését is érzékelik a szállodaipar szereplői.
  • A pénzügyi-gazdasági válságot megelőző időszakban könnyen lehetett hitelhez jutni szállodafejlesztésekhez, amihez EU-támogatásokat is kaptak sokszor a beruházók, de elsősorban vidéken jöttek létre keresleti oldalról alá nem támasztott, szakmailag kellően elő nem készített szállodák.
  • Vidéken jelenleg is leginkább uniós fejlesztési támogatásokból valósulnak meg többnyire gyógy- és wellnessszálloda-beruházások.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
foglalkoztat munkavállaló dolgozó uniós pályázat támogatás