Uniós források

Erre vár a teljes magyar pályázati szakma, megtudtuk a menetrendet

Portfolio
Január végéig adott magának határidőt a fejlesztéspolitikai intézményrendszer, hogy közzétegye az idei egész évre vonatkozó pályázati menetrendet az egyes Operatív Programokban, de ezek még nem jelentek meg a Magyar Közlönyben. Emiatt a Miniszterelnökséghez fordultunk kérdéseinkkel és megtudtuk, hogy az idei évre vonatkozó éves fejlesztési keretek tervezetei már elkészültek, és azokat be is nyújtották a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság (NFK) részére.
A 2014-2020-as fejlesztési források irányairól, forrásairól és a várható pályázatokról részletesen szó lesz a Portfolio Uniós források 2015 című konferenciáján március 12-én. További részletek:


A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint e dokumentumokat (előterjesztéseket) az NFK üléseinek menetrendjétől függően tárgyalják meg, illetve fogadják el. Ezt követően jelennek meg az - egyes Operatív Programokhoz tartozó - éves fejlesztési keretek a Magyar Közlönyben, kormányhatározat formájában.


Mindez tehát azt jelenti, hogy közel járhatunk már ahhoz, hogy a Közlönyben az egyes Operatív Programokhoz tartozó prioritások pályázatai megjelenjenek, amire a teljes magyar pályázati szakma izgatottan vár.
Arra a kérdésünkre, hogy az éves fejlesztési keret milyen részletezettségű, illetve gyakoriságú lesz, a Miniszterelnökség azt emelte ki, hogy "Az éves fejlesztési keretről szóló legfontosabb rendelkezéseket a 2014-2020 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről szóló 272/2014. (XI. 5.) Korm. rendelet tartalmazza. Annak 41-43. §-a rögzíti, hogy egy egész évre szól, évente egyszer és - 2015-öt leszámítva - a tárgyévet megelőző év utolsó két hónapjában kerül elfogadásra és közzétételre. Előírja továbbá az éves fejlesztési keret tartalmai elemeit is, amelyek alapesetben a következők":
 • a felhívás neve, célja és beavatkozási logikája,
 • helyzetelemzés,
 • a támogatási jogosultság feltételeinek, a támogatható tevékenységek és a tervezett elszámolható költségek felsorolása, projekt-kiválasztási szempontok,
 • a felhívás - legalább 1 milliárd forintos - keretösszege,
 • a meghirdetés tervezett időpontja,
 • a kedvezményezetti kör,
 • a támogatás összege, mértéke,
 • a kötelezettségvállalási ütemterv,
 • a szerződéskötési ütemterv,
 • a kifizetési ütemterv, ezen belül a szükséges közösségi hozzájárulás, a nemzeti társfinanszírozás és az önerő-támogatás mértéke ütemezve,
 • a tervezett indikátorok felsorolása és célértéke.

Mennyire lesz kötött a fejlesztési terv?

A fentiek mellett arra is rákérdeztünk, hogy mennyire lesz kötött a szóban forgó fejlesztési tervnek az évközbeni ütemezése. A tárca tájékoztatása szerint

Éves fejlesztési keret évente egyszer készül, de lehetőség nyílik a tárgyévben annak módosítására.

A tájékoztatás hozzáteszi: a módosítást ugyanolyan eljárásban fogadják el, mint az alaptervet: indokolt esetben az irányító hatóság kezdeményezi az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszternél. Amennyiben a Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig egyetért a módosítás tervezetével, ezt a Fejlesztéspolitikai Koordinációs Bizottság elé terjeszti, és annak javaslatára az NFK fogadja el.

A tárca hangsúlyozza azt is, hogy

Az éves fejlesztési keretet évente egy alkalommal - a tárgyév június 30-ig - lehet módosítani. A kormányrendelet pontosan meghatározza, mi minősül módosításnak - ennek számít egyebek mellett a különböző ütemtervek 20%-ot meghaladó mértékben történő változása.

Abban az esetben, ha az irányító hatóság egynél több alkalommal, vagy a tárgyév június 30-át követően kezdeményezi az éves fejlesztési keret módosítását, a módosítással érintett összeggel az adott beruházási prioritás többéves nemzeti keretben szereplő, a tárgyévet követő évre vonatkozó összegét csökkenteni kell. - zárul a Minisztelelnökség tájékoztató levele.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
DBZOL20200106014