Uniós források

Eldőlt: márciusban indul a pályázati nagyüzem

MTI
Portfolio
A 2014-2020-as uniós pályázati ciklus első felhívásai a tervek szerint márciusban jelennek meg - többek között ezt a sokak által várt dátumot jelentette be a pénteki pozitív brüsszeli fejlemény után mai sajtótájékoztatóján Vitályos Eszter.
A 2014-2020-as új fejlesztési ciklus főbb irányairól, a pályázati rendszer változásairól részletesen szól a ciklus indulására időzített konferenciánk, amely Uniós források 2015 címmel március 12-én kerül megrendezésre. További részletek:

Így jutunk el a pályázatok meghirdetéséig

A Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a pályázati felhívások indulásának előfeltétele, hogy monitoring bizottságok alakuljanak. Ezeket a szaktárcáknál működő irányító hatóságok állítják fel, elnöküket pedig a miniszterelnök nevezi ki. Ezek a bizottságok tárgyalják meg a felhívásokat, és a döntések alapján kialakuló idei egész éves pályázati menetrend az ún. éves fejlesztési keretekből derül majd ki.

Vitályos jelzése szerint az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programnál (IKOP), valamint a Környezet- és Energiahatékonysági Operatív Programnál már megtörtént a jóváhagyás.

Amint megírtuk: pénteken az Európai Bizottság jóváhagyott öt magyar Operatív Programot a korábban már jóváhagyott első program mellett (Rászoruló Személyeket Támogató Operatív Program). Vitályos forintban kifejezve emelte ki az egyes OP-k keretösszegét, amelyek együttes összege mintegy 6700 milliárd forint. A friss brüsszeli döntés szerint:
  • a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programot 2733 milliárd forint összeggel,
  • a Terület- és Településfejlesztési OP-t 1231 milliárd forintos,
  • a Versenyképes Közép-Magyarország OP-t 288 milliárd forintos,
  • az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programot 1215 milliárd forintos összeggel,
  • valamint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programot csaknem 1200 milliárd forint támogatási összeggel hagyta jóvá az Európai Bizottság.

Mi újság a többi négy programmal?

A többi programról szólva Vitályos Eszter elmondta: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programmal (EFOP) kapcsolatban még nem érkezett meg a hivatalos jóváhagyás, a Közigazgatás Fejlesztési Operatív Programmal (KÖFOP) kapcsolatban pedig újabb egyeztetési folyamat indul Magyarország és a Bizottság szakértői között, ami március közepén zárulhat le.

A szintén benyújtott Vidékfejlesztési Programhoz (VP) a bizottsági válaszok visszaérkeztek, ezeket már elkezdték feldolgozni a Miniszterelnökségen - tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár elmondta: a végrehajtás új szervezeti modellben fog történni, amelynek keretében szigorú feltételeknek kell majd megfelelni a pályázóknak, de a források felhasználása könnyebb lesz.

Amint külön megírtuk: közben a kormány a pozitív brüsszeli fejlemény mellett pénteken 15 pályázatot hirdetett meg összesen 32 milliárd forintos keretösszeggel:
koronvavirus
sme kkv csomag laptop
kínai jüan
A lány, aki végrehajtotta a világ egyik legnagyobb hackertámadását, majd ezzel hencegett
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
felso-tisza beruhazas hulladek