Uniós források

Lesz-e pénz? - Parázs vita Magyarország jövőjéről

Portfolio
Érzékelhető véleménykülönbségeket fedezhetett fel a hallgatóság a Portfolio Uniós Források 2015 című konferenciájának első panelbeszélgetésében, melyben az uniós források gazdaságban betöltött szerepét járták körül. A közgazdász szakértők a kiszámíthatóság fontosságát, a bizalom helyreállításának fontosságát hangsúlyozták. Felrótták a kormánynak azt is, hogy az újraiparosításra helyezi a hangsúlyt.
Lázár János és Vitályos Eszter előadásáról itt számoltunk be:

Megmarad a növekedés?

A panelbeszélgetés moderátora, Ferkelt Balázs, a Budapesti Gazdasági Főiskola általános rektorhelyettese elsőként azt a kérdést szegezte a résztvevőknek, hogy mennyire fenntartható a gazdasági növekedés Magyarországon.

Balatoni András, az ING vezető elemzője először visszakérdezett: mi az, hogy fenntartható növekedés. Fontos szempont a pénzügyileg fenntartható növekedés, vagyis a folyó fizetési mérleg egyensúlyának fenntartása. Kiemelte: a 2014-es év nem okozott semmilyen elcsúszást fenntarthatóság szempontjából. Ha viszont a fenntarthatóságot fent akarjuk tartani, akkor le fog lassulni a gazdaság - jelentette ki a közgazdász. A magyar gazdaság történetének legújabb szakasza az uniós források szerepére fog épülni.

Chikán Attila, BCE Versenyképesség Kutató Központ igazgatója válaszában kiemelte, hogy a fenntarthatóság részben függ külső feltételektől (Fed és EKB monetáris politikájától), amire az országnak nincs ráhatása. Az ország iránti bizalom visszaállítása is fontos szempont - hangsúlyozta. A kormány mintha békét akarna kötni a bankszektorral, de sokat kell még felmutatnunk ezen a téren - mondta.

A közgazdász szerint az iparosítási politika bizalmatlanságot ébreszt, vagy amikor keleti nyitásról déli nyitásra vált a kormány. Ezeket a döntéseket meg kéne alapozni. Chikán Attila egyébként az intézményrendszer problémáit látja a legfontosabbnak nemzetközi összehasonlításban.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár válaszában úgy vélekedett, hogy a válság utáni időszakban új megközelítésre van szükség. Meg kell határozni a szegmenseket, ahol Magyarország új termékkel állhat elő és a világpiacra szállíthatja azokat. Fontos szempont ebben Magyarország földrajzi elhelyezkedése - húzta alá.

Nem értek egyet Chikán professzor úrral, hogy a keleti nyitást déli nyitásra cseréljük, ezek kiegészítik egymást. Ha itt pozíciókat szerzünk, akkor azzal megalapozhatjuk a hosszú távú gazdasági növekedést

- fogalmazott a helyettes államtitkár.

Nagy Katalin, a Kopint-Tárki igazgatósági tagja elismerte, hogy fontos szerepe van a beruházások növekedésében az uniós forrásoknak. A beruházásbővülés üteme azonban nem tartható fent, a külső kilátások emellett vegyesek. Bár a kormány szerint nem kell tartani az uniós források beszűkülésétől, de elemzők szerint ez bekövetkezhet, ami hatással lehet a gazdasági növekedésre - emelte ki. Arról is beszélt a szakértő, hogy Magyarország kettős fejlődése nagyon jellemző még mindig. A nyugat-magyarországi régió jobban tudna növekedni, ha a megfelelő szakember pótlást biztosítani lehetne. Ennek érdekében szükség van a munkaerő-szerkezet átalakítására és a munkaerő-mobilitás ösztönzésére.

Richter Sándor, WIIW intézet bécsi gazdaságkutatója válaszában úgy fogalmazott, hogy nem lesz még egy olyan erős növekedés, mint tavaly, közben tavaly a dezinfláció is erősebb lett a vártnál, így ez magasabb reálbéremelkedéshez vezetett. Az uniós kifizetések erős csúcsot értek el tavaly, ha ez a GDP-arányos 6%-os összeg 5%-ra esik vissza az idei évben, akkor az komoly csökkenést okozhat az aggregált keresletben - húzta alá. Javaslatokat is megfogalmazott a közgazdász: fel kell számolni a jogbizonytalanságot, helyre kell állítani a bizalmat, magas hozzáadott értékű tőkét kell bevonni, össze kell kapcsolni a hazai és a külföldi szektort. Nem érzem jó célnak az újraiparosítást - kritizálta már másodikként a kormány célját Richter Sándor. Arra is felhívta a figyelmet, hogy diverzifikálni kell az ipart, túlságosan az autóiparra támaszkodunk. Mindenféle monokultúra, legyen az banántermesztés vagy autóipar, veszélyeket rejt magában - emelte ki. Azt is javasolta válasza végén,

hogy békén kéne hagyni a bankokat.

Varga Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, KEHOP Helyettes Államtitkárságának főosztályvezető-helyettese kiemelte a változások közül a visszatérítendő támogatásokat, ez nagy kihívást jelent az intézményrendszernek és a pályázóknak is.

Lesz-e pénz? - Parázs vita Magyarország jövőjéről
Panelbeszélgetés: Mi vár a magyar gazdaságra 2020-ig? Növekedési kilátások és kitörési pontok

Rendben, lesznek változások, de felkészültünk rá?

Richter Sándor egy másik válaszában súlyos kérdéseket feszegetett. Felidézte, hogy az eddigi uniós források Magyarországon 83%-ban infrastruktúra-fejlesztésre mentek, az új uniós tagállamokban ez az átlag 70% volt. A kormány új célja, hogy infrastruktúra-fejlesztés helyett gazdaságfejlesztésre költi az uniós források nagy részét. De mi lesz, ha elvonódik a pénz ennyire erőteljesen erről a területről, hogyan lehet majd fenntartani a megépült infrastruktúrát? - tette fel a kérdést. Majd rögtön hozzá is tette a másik kérdést: a kisvállalati szféra hatalmas tőkeinjekciót kap ebben az új hétéves ciklusban, talán négyszer annyi pénzt, mint eddig. De mennyire vannak a kkv-k felkészülve erre? - fogalmazott. Jó hír, hogy visszatérítendő támogatások lesznek, vagyis nem ajándékként tekintenek rá a pályázók - tette hozzá.

Csepreghy Nándor a kritikus szakértői megjegyzésekre úgy reagált, hogy az új időszakban merész megoldásokat kell alkalmazni. Most már megvan a szükséges magyar tulajdonosi arány a bankszektorban. Amíg ez nem volt meg, addig a külföldi anyabankok statisztikai döntésén múlott a kkv-k hitelezése. Most viszont már a magyar bankok tudnak diktálni - hangsúlyozta.

Arra is figyelmeztetett a helyettes államtitkár, hogy 2020 után a töredékére eshet vissza az uniós forrás összege.

Két Magyarországot álmodunk

Chikán Attila egy másik kérdés kapcsán azt mondta: a mostani beszélgetés is abban erősít meg, hogy Magyarországon van két politikusi csoport. A politikus is álmodik egy Magyarországot és a szakpolitikus is álmodik egy Magyarországot. A politika elhatározott valamit és végig is csinálja, ezt a szakpolitikusok nehezen tudják elfogadni - magyarázta.

Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szavaira reagálva Chikán azt is hangsúlyozta: nem arra kellett volna elindulni a gazdaságban, amerre elindultuk, azt eddig is tudtuk, hogy rossz, még akkor is, ha új világ van kialakulóban a válság után.

A politikusok a szakpolitikusokat zavaró tényezőknek tekintik, akik opponálják a célok megvalósítását. A két réteg találkozására volna szükség. Van egy réteg, amelyik a helyettes államtitkárnál kezdődik, akik őrlődnek, mind a két oldalt meg akarják érteni

- fogalmazott.

Lesz-e pénz? - Parázs vita Magyarország jövőjéről

Balatoni András azt hangsúlyozta, hogy van létjogosultsága az iparosításnak, csak nem jó célváltozót használ a kormány. Nem tartja szerencsésnek, hogy az ipar részarányát tekintjük változónak, fontos a növekedési hozzájárulást vizsgálni.

Bizakodásának adott hangot válaszának végén az ING vezető elemzője. Jó hírem van - jelentette ki. Szerinte ugyanis Magyarország sérülékenysége csökkent az elmúlt években, ezért jó esély van arra, hogy a kormány visszatér a piacbarát lépésekhez.

Lesz-e pénz? - Parázs vita Magyarország jövőjéről
Balatoni András az első panelbeszélgetésben.
matolcsy191211
Frankfurti tőzsde
GettyImages-1186405330 ursula
tesla nemet berlin autogyar
greta191211
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1186405330 ursula