Uniós források

A magyar K+F kiadások ötödét a gyógyszeripar adja

Portfolio
A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) tagvállalatai 68 milliárd forintot költöttek kutatás-fejlesztésre 2013-ban, ami 6,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest - derül ki egy friss felmérésből.

Jóval a nemzetközi arányok felett

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által készített kutatás a Magyarországon termelőkapacitással rendelkező gyógyszergyártók kutatás-fejlesztési tevékenységének alakulását és nemzetgazdaságra gyakorolt hatását vizsgálta a 2012-2013. üzleti években. A széleskörű elemzés átfogó képet ad a gyógyszergyártók K+F tevékenységéről, a nemzetközi adatokkal összehasonlítva pedig pontos képet kapunk a társaságok nemzetgazdasági szerepéről.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2013-ban a világszerte végzett kutatás-fejlesztési ráfordítás 18 százalékát a gyógyszergyártás és a biotechnológia adta. Hazánkban ez az arány még magasabb: a Magyarországon végzett kutatás-fejlesztési költésekből minden ötödik forintot a gyógyszeripar fordítja kutatásra, biotechnológiai fejlesztésre és egyéb ipari innovációra. A vizsgált vállalatok intenzív, tudatos kutatás-fejlesztési tevékenységét az is mutatja, hogy K+F ráfordításaik 6,5 százalékos növekedése több mint duplája a világ és több mint háromszorosa az európai növekedési ütemnek.

A vizsgált vállalatok tevékenységük során a K+F teljes spektrumát lefedik: a legmagasabb hozzáadott értékkel rendelkező alapkutatástól a klinikai vizsgálatokig, ipari fejlesztést is folyamatosan végeznek, továbbá a generikus termékfejlesztés mellett originális gyógyszerkutatással is foglalkoznak. A társaságok kutatás-fejlesztési tevékenységének eredményei itthon hasznosulnak tovább: a kifejlesztett készítményeket Magyarországon gyártják. Az elemzés rámutat arra is, hogy a termelőkapacitással rendelkező vállalatoknak a gyógyszergyártás miatti munkahelyteremtő- és megtartó szerepük nemzetgazdasági szinten is kiemelkedő, továbbá a kapcsolódó beruházásokkal is hozzájárulnak a magyar gazdaság versenyképességéhez.

Sokkal több a kutató a nemzetgazdasági átlagnál

A KSH 2013-as adatai szerint a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó munkavállalók létszáma a nemzetgazdaság összes foglalkoztatottjának 1,5 százaléka. A vizsgált vállalatoknál ez az arány jóval magasabb, hiszen a 14 ezer fő foglalkoztatott 14,7 százaléka a kutatás-fejlesztés területén dolgozik, ami példátlanul magas. Többek között ez is mutatja a gyógyszeripar magas szellemi hozzáadott értékét.
facebook pay
Puskás Aréna
K_EPA20191106140
Szél
GettyImages-1038084008
DMOHA20190901009
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
utepites bulgaria unios projekt 1500