Uniós források

A magyar K+F kiadások ötödét a gyógyszeripar adja

Portfolio
A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) tagvállalatai 68 milliárd forintot költöttek kutatás-fejlesztésre 2013-ban, ami 6,5 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest - derül ki egy friss felmérésből.

Jóval a nemzetközi arányok felett

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által készített kutatás a Magyarországon termelőkapacitással rendelkező gyógyszergyártók kutatás-fejlesztési tevékenységének alakulását és nemzetgazdaságra gyakorolt hatását vizsgálta a 2012-2013. üzleti években. A széleskörű elemzés átfogó képet ad a gyógyszergyártók K+F tevékenységéről, a nemzetközi adatokkal összehasonlítva pedig pontos képet kapunk a társaságok nemzetgazdasági szerepéről.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2013-ban a világszerte végzett kutatás-fejlesztési ráfordítás 18 százalékát a gyógyszergyártás és a biotechnológia adta. Hazánkban ez az arány még magasabb: a Magyarországon végzett kutatás-fejlesztési költésekből minden ötödik forintot a gyógyszeripar fordítja kutatásra, biotechnológiai fejlesztésre és egyéb ipari innovációra. A vizsgált vállalatok intenzív, tudatos kutatás-fejlesztési tevékenységét az is mutatja, hogy K+F ráfordításaik 6,5 százalékos növekedése több mint duplája a világ és több mint háromszorosa az európai növekedési ütemnek.

A vizsgált vállalatok tevékenységük során a K+F teljes spektrumát lefedik: a legmagasabb hozzáadott értékkel rendelkező alapkutatástól a klinikai vizsgálatokig, ipari fejlesztést is folyamatosan végeznek, továbbá a generikus termékfejlesztés mellett originális gyógyszerkutatással is foglalkoznak. A társaságok kutatás-fejlesztési tevékenységének eredményei itthon hasznosulnak tovább: a kifejlesztett készítményeket Magyarországon gyártják. Az elemzés rámutat arra is, hogy a termelőkapacitással rendelkező vállalatoknak a gyógyszergyártás miatti munkahelyteremtő- és megtartó szerepük nemzetgazdasági szinten is kiemelkedő, továbbá a kapcsolódó beruházásokkal is hozzájárulnak a magyar gazdaság versenyképességéhez.

Sokkal több a kutató a nemzetgazdasági átlagnál

A KSH 2013-as adatai szerint a kutatás-fejlesztéssel foglalkozó munkavállalók létszáma a nemzetgazdaság összes foglalkoztatottjának 1,5 százaléka. A vizsgált vállalatoknál ez az arány jóval magasabb, hiszen a 14 ezer fő foglalkoztatott 14,7 százaléka a kutatás-fejlesztés területén dolgozik, ami példátlanul magas. Többek között ez is mutatja a gyógyszeripar magas szellemi hozzáadott értékét.
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
felso-tisza beruhazas hulladek