Uniós források

Ők nyertek közel 4 milliárdot az őszi gazdaságfejlesztési pályázatokon

Portfolio
Ahogy azt múlt héten előrevetítette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, megszülettek az első jogerős támogatói döntések a 2014-2020 közötti Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) tavaly októberben meghirdetett pályázatain. Mindkét kis- és középvállalkozásokat támogató pályázatot óriási érdeklődés kísérte - mondta Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A két felhívás keretében első körben összesen 107 vállalkozás közel 4 milliárd forint uniós támogatást nyert el. A fejlesztések összértéke pedig csaknem 8 milliárd forint, ugyanis a projekteket jellemzően 50% támogatási intenzitás mellett valósíthatják meg a kedvezményezettek.

83 cég nyert a kapacitásbővítő pályázaton

A GINOP tavaly meghirdetett "Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése" című pályázatának keretében most 43 kis-, 30 közép-, és 10 mikrovállalkozást hirdettek nyertesnek. A felhívás célja a kiemelt iparágakban fejleszteni kívánó hazai mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése, amely során lehetőség nyílik modern eszköz- és gépparkok, valamint fejlett infrastruktúrával ellátott telephelyek kialakítására, a szektor szereplői számára a versenyképesség feltételeinek megteremtésére, fenntartására.

A megítélt több mint 3,68 milliárd forintot ennek megfelelően jellemzően fémmegmunkálás fejlesztésére, bútor- vagy fémszerkezet gyártására, illetve különböző eszközök előállítására kívánják fordítani a kedvezményezettek.

17 milliárd forintra emelték a megítélhető keretet

Rákossy Balázs kiemelte:

a konstrukciót a meghirdetés pillanatától hatalmas érdeklődés övezte, mind a pályázati darabszám, mind pedig a támogatási igény jelentősen meghaladta az előzetes várakozásokat. Éppen ezért az eredeti keretösszeg emeléséről született döntés, így 8,5 milliárd forintról 17 milliárd forintra nőtt a megítélhető keret.

24 cég nyert a külpiaci megjelenítést segítő pályázaton

A tavaly meghirdetett másik, a "Mikro-, kis-, és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása" című felhívás révén most 12 kis-, 11 közép- és 1 mikrovállalkozás jutott uniós forráshoz. A pályázat támogatja a külpiacra jutást elősegítő szolgáltatások igénybevételét, marketingtevékenységeket, szolgáltatásokat, idegen nyelvű honlap létrehozását és piackutatás elvégzését is.

Az államtitkár ismertette: a csaknem 160 millió forint támogatásból fejleszteni kívánt tevékenységek köre széles: a fentiek szerint a tervek között megtalálható például lábbeli-, tisztítószer-, vagy éppen orvosi műszerek gyártása is.

Rákossy Balázs emlékeztetett arra, hogy a 2014-2020-as időszakban az előzőhöz képest több száz milliárd forinttal nagyobb a mozgástér, főként vissza nem térítendő támogatások formájában. Alapelvei az életszerűség, felelősségvállalás és egyszerű adminisztráció, középpontjában pedig a hazai vállalkozások fejlesztése és növekedésük elősegítése, a munkahelyteremtés és a magyar ipar fejlesztése áll.

Hogyan tovább?

Amint pénteki körképünkben rámutattunk: a nemzetgazdasági tárca a küszöbén áll annak, hogy meghirdesse a GINOP-os pályázatok újabb körét, de ahhoz, hogy elkerülje a pályázókban a zavart (ki nyert az őszi pályázatokon és kinek kell újra pályáznia), előbb több körben nyilvánosságra hozza az őszi pályázatok nyerteseit, és majd ezt követően nyílhatnak meg az új pályázatok.

Mindenesetre azt is meg kell jegyezni, hogy a kormány nem tudta tartani a GINOP kapcsán azt az éves pályázati menetrendet, amelyet márciusban tett közzé az egész idei év kapcsán.
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693