Uniós források

Nem elszólás volt Orbán kijelentése

Portfolio
Sokan felkapták a fejüket annak kapcsán, hogy a volt budapesti amerikai nagykövet minap megjelent könyvében azt írta: az akkori magyar fejlesztési miniszter minden héten összeült a kormányfővel, hogy egyeztessenek és döntsenek a nagyobb uniós fejlesztésekről. Ezt a Normafáról szóló vasárnapi helyi népszavazás kapcsán nyilatkozva már elismerte a kormányfő, amelyet sokan elszólásnak, beismerésnek értékeltek, emiatt feljelentés is született már. Hétfőn aztán egy debreceni programon újra megerősítette Orbán, hogy "nincs mit fölfedezni és nincs mit leleplezni", mert ez a törvényeknek megfelelően így zajlik. Ez valóban így van egy 2012-ben hozott kormányrendelet alapján, igaz ettől még az is igaz, hogy az 1 milliárd forintos volumen feletti, ilyen magas szintű politikai kontroll többek között az Európai Bizottságot is zavarhatja.

Ez olvasható a könyvben

Eleni Kounalakis volt budapesti amerikai nagykövet a minap megjelent könyvében többek között arról írt a Németh Lászlóné akkor nemzeti fejlesztési miniszterrel történt beszélgetésük alapján az Index könyvszemléje alapján

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter elmondta nekem, hogy minden héten leült Orbánnal, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása és melyik pályázatok nyerjenek. Ha egy magyar vállalat pályázata versenyképes egy osztrák vagy német vállalatéval, akkor igen, nyerni fognak, magyarázta (Németh Lászlóné). Miért kellene, hogy német vállalatok építsék a magyar utakat? És ha a Közgép az egyetlen magyar vállalat, amelyik meg tudja csinálni, miért ne nyerhetnék továbbra is a pályázatokat?

Orbán szerint minden a törvényeknek megfelelően zajlik

Orbán Viktor kormányfő már a Normafáról szóló vasárnapi kerületi népszavazás kapcsán azt hangsúlyozta: transzparens módon történik minden döntés, a különböző irányító hatóságok megteszik javaslataikat, és évek óta a kormány fejlesztési kabinetje hozza meg a döntéseket, amelyeket jóváhagyásért bevisznek a kormány elé. Azt is megjegyezte, hogy ebben a folyamatban csak a miniszter személye változott (Németh Lászlóné már nem miniszter, hanem a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár a Miniszterelnökségen).

A négyfős testület egyébként a kormányfőből, a Miniszterelnökséget vezető miniszterből (korábban államtitkárából), a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési miniszterből áll. Mindezek miatt érdemes megjegyezni, hogy már két tag személye is változott 2012 azóta, hiszen Orbán Viktor és Lázár János mellett akkor még Matolcsy György is a testület tagja volt nemzeti fejlesztési miniszterként. Ő azóta jegybankelnök lett, így Varga Mihály tölti be ezt a posztot.

"Nincs mit leleplezni"

Orbán hétfőn Debrecenben járva ismét azt hangsúlyozta, az MTI tudósítása szerint, hogy nyilvános eljárási rendszerben születnek a kormány döntései; egy bizonyos értékhatár felett minden pályázati döntésnek át kell mennie a fejlesztési kabineten. A kormányfő azt hangsúlyozta, hogy van egy kormányhatározat, amely ezeket a kérdéseket rendezi,

nincs mit fölfedezni és nincs mit leleplezni.

Ezzel többek között arra reagálhatott, hogy a Demokratikus Koalíció a korrupció beismerését kiáltva már feljelentést is tett Orbán Viktor kormányfő ellen, illetve az Együtt hatalommal való visszaélés miatt feljelenti a volt fejlesztési minisztert.

2012 júliusában állt fel a négytagú Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságnak (NFK) és ennek Orbán magyarázata szerint az a felelőssége, hogy egy bizonyos értékhatár felett minden meghozott döntés átmenjen rajta.

Mi nem választunk ki semmit

- szögezte le, hozzátéve: ez egy szabályos, az Unió által jóváhagyott, leírt rend, semmi rendkívüli nincs benne. Meglepődnék, ha más országokban máshogyan történne - fogalmazott Orbán Viktor, aki azt hangoztatta: a felelősséget a kabinetnek kell viselnie a nemzetgazdasági jelentőségű döntésekért.

Az említett 2012-es jogszabály (140/2012. (VII. 2.) Korm. rendelete) az NFK feladatkörébe rendelte többek között az alábbiakat
  • a) megtárgyal és döntési javaslattal lát el minden kormánydöntést igénylő fejlesztéspolitikai tárgyú, illetve fejlesztési tervezési és végrehajtási dokumentumot, dönt a kiemelt projektek nevesítéséről,
  • b) dönt az egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű projektjavaslatokról,
  • c) véleményezi a fejlesztéspolitikai szempontból kiemelt jelentőségű ügyeket, a komplex programokat, az operatív programok kiemelt projektjeit.

Az új, 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus fontosabb intézményrendszeri és pénzelosztási szabályait tartalmazó 272/2014-es kormányhatározat így definiálja az NFK feladatait: "feladata az európai uniós forrásokból megvalósuló programok összhangjának biztosítása és a Kormány fejlesztéspolitikai döntéseinek előkészítése."

Ennek keretében többek között
  • Jóváhagyja az egymilliárd forintot meghaladó támogatási igényű projektjavaslatokat vagy projekteket, a technikai segítségnyújtás projektjei kivételével
  • Az egymilliárd forint feletti projektek kapcsán a kiadott határozat tartalmazza a kapcsolódó program megjelölését vagy a projekt azonosító számát, a projekt megnevezését, a támogatást igénylő vagy a kedvezményezett nevét, a támogatás összegét,a projekt rövid bemutatását.
  • Az irányító hatóság javaslata alapján állást foglal a Kormány számára a pénzügyi eszközök végrehajtásához szükséges intézményrendszer kialakításáról és működtetéséről,
  • Véleményezi a kormányzati döntést nem igénylő ágazati fejlesztési terveket, programokat és stratégiákat,
  • Dönt az irányító hatóság, a szakpolitikai felelős, a szakmai támogató, illetve az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter közötti, e rendelet végrehajtása során felmerülő vitás kérdésekben,
  • A feladatai ellátásához szükséges mértékben tájékoztatást, felvilágosítást, adatszolgáltatást kérhet e rendelet hatálya alá tartozó szervezetektől.


A fentiek alapján tehát azt láthatjuk, hogy az NFK mandátuma és a nagyobb uniós finanszírozású projektek feletti kontrollja, döntési kompetenciája nem változott érdemben 2012 óta. Így tehát a kialakuló vita az egyedi projektekkel kapcsolatos vélt, vagy valós politikai szintű beavatkozásokra vonatkozhat leginkább. A jogszabályok mindenesetre adnak lehetőséget arra, hogy a fent jelzett projektek kapcsán a négytagú testület döntsön, igaz ez egyúttal azt is jelentheti egyes esetekben, hogy az Irányító Hatóságok döntési kompetenciája is csorbulhat.

Van, akinek "szúrja a szemét"

A kormányfő azon megjegyzése kapcsán, hogy meglepődne, ha a nemzetközi gyakorlat eltérne ettől, érdemes emlékeztetni a 444.hu korábbi cikkére, amely arról szólt, hogy az Európai Bizottság már egy decemberben készült nem nyilvános belső feljegyzésében is kritizálta az ilyen alacsony összegű projekteknél (1 milliárd forint) is az ilyen magas szintű politikai kontrollt a projektek felett.

Megkérdőjelezzük az egymilliárd forintnál drágább beruházások ügyében döntést hozó Fejlesztési Kabinet szerepét - szerintünk az értékhatárnak sokkal magasabbnak kellene lennie, és csak olyan beruházásokra kellene korlátozni a kabinet szerepét, amelyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűek. A pályázatok elbírálása az irányító hatóságok feladata, és szerepüket nem veheti át a Fejlesztési Kabinet. Nyilvános és világos eljárásrend bevezetése kellene minden olyan esetben, amikor a Fejlesztési Kabinet döntései nem követik az irányító hatóságok véleményét vagy döntését.

orban viktor turk tanacs koronavirus
koronavirus ukrajna
valgyimir putyin
aderjanos
email számítógép shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. április 21.
A koronavírus és a magyar bankszektor
2020. június 2.
Smart Logistics 2020
2020. június 9.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
2020. június 10.
Hitelezés 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Hosszú távú befektetés, folyamatos megtakarítás okosan.
európai bizottság_getty_stock